Gemeenteraad draagt Hans van der Pas voor als nieuwe burgemeester Maashorst

Geplaatst op donderdag 21 december 2023

Donderdagavond 21 december stemde de gemeenteraad van Maashorst in met de voordracht van Hans van der Pas als nieuwe burgemeester voor gemeente Maashorst. De raad hoopt hem zo spoedig mogelijk te kunnen installeren als burgemeester.

De gemeenteraad stemde voor de voordracht van Hans van der Pas, nadat de raad kennis had genomen van het advies van de vertrouwenscommissie. Deze commissie bereidde de afgelopen maanden de werving voor en voerde de selectiegesprekken. Er solliciteerden in totaal 15 personen, waaronder 3 vrouwen en 12 mannen. Daaronder waren 12 sollicitanten met een achtergrond als (oud)burgemeester of wethouder (of overheidsfunctie) en 3 personen met een achtergrond in de particuliere sector/vrije beroepen.

Hans van der Pas

Wie is Hans van der Pas?

Hans van der Pas is vanaf 2014 burgemeester van de gemeente Rhenen. Daarvoor was hij een periode wethouder in de gemeente Bernheze. Ook is hij 12 jaar lang raadslid in diezelfde gemeente geweest. Hij heeft dus een ruime ervaring in het openbaar bestuur. Hans van der Pas is geboren en opgegroeid in Heesch en heeft naaste familie wonen in Schaijk, die hij wekelijks bezoekt. Daardoor kent hij de mensen en cultuur van Noordoost-Brabant. Hierover zegt hij: “Na een prachtige periode in Rhenen is dit mijn moment om de stap terug te zetten naar het zuiden. De stap naar de gemeente Maashorst.” Tijdens de gesprekken maakte hij op de vertrouwenscommissie een enthousiaste en ontspannen indruk. Hij heeft processen scherp op zijn netvlies staan en is inhoudelijk goed op de hoogte van het reilen en zeilen in de gemeente Maashorst en de regio. De vertrouwenscommissie heeft op basis van de gevoerde gesprekken de overtuiging dat hij kracht en warmte uitstraalt en dat hij daarom voor alle inwoners van de gemeente Maashorst een echte burgervader kan zijn.

Vervolg benoeming

De aanbeveling om Hans van der Pas te benoemen, wordt nu eerst voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ter afsluiting van de procedure ondertekent de Koning het Koninklijk benoemingsbesluit. Hierna kan Hans van der Pas in een raadsvergadering worden beëdigd door de Commissaris van de Koning. Daarna is de burgemeester officieel in functie.

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.