Maashorst start met verkenning voorzorgcirkels

Geplaatst op woensdag 31 januari 2024

De vergrijzing en het landelijke tekort aan zorgpersoneel brengt onze samenleving voor nieuwe uitdagingen. Om hier goed op in te kunnen spelen heeft de raad vorig jaar ingestemd met het beleidsprogramma 'Gezond en gelukkig oud in Maashorst’. Een belangrijk onderdeel in dit plan is de duurzame ondersteuning voor thuiswonende ouderen.

Verkenning voorzorgcirkels

Als onderdeel van dit beleidsprogramma start Maashorst nu met het onderzoeken van de ‘voorzorgcirkels’. Voorzorgcirkels zijn groepen mensen die bij elkaar in de buurt wonen en die bereid zijn om elkaar te helpen als dat nodig is. Denk daarbij vooral aan praktische zaken zoals een klusje in huis, een maaltijd bereiden, iemand helpen met de computer, hulp bij vervoer, gezelschap houden, een hond uitlaten enzovoorts. Bij een voorzorgcirkel wordt vooraf een goede inventarisatie gemaakt van eventuele hulpvragen en het beschikbare hulpaanbod. De werkwijze helpt inwoners om op tijd na te denken over hulpvragen.

Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn) gelooft in de kansen van deze aanpak: "Door te kijken of deze aanpak ook in Maashorst kan werken, bereiden we ons beter voor op het ouder worden en zorgen we ook voor een vriendelijke omgeving. Aanvullend verminderen we zo de druk op onze professionele (zorg)organisaties en pakken we daarnaast ook nog eens eenzaamheid aan. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze aanpak bouwen aan een sterke basis voor de zorg van morgen!"

Pilot Maashorst van start

In een pilot (proef) onderzoekt de gemeente Maashorst samen met Henk Geene, de bedenker van voorzorgcirkels, de behoeften en mogelijkheden voor het toepassen van voorzorgcirkels. De pilot richt zich in eerste instantie op de kernen Zeeland, Reek, en de wijk Raam (in Uden). Henk Geene heeft eerder succesvol voorzorgcirkels toegepast in het Land van Cuijk. Hij leidt nu de onderzoeksfase in Maashorst, die op 22 januari is gestart. De komende dagen en weken worden de betrokken partijen gecontacteerd.

De uitkomsten van de onderzoekende fase worden aan het einde van het eerste kwartaal 2024 in een rapport verwerkt en aan de stakeholders aangeboden. Het rapport gebruiken we als basis voor een besluit over verdere toepassingen van voorzorgcirkels in Maashorst.

• Vele regen vertraagt groenonderhoud

10 jun 2024 - Er is de afgelopen maanden veel regen gevallen. We kunnen het groenonderhoud om die reden niet overal uitvoeren zoals gebruikelijk.

• Informatieavond Omklap N605 Volkel

7 jun 2024 - Maashorst en provincie Noord-Brabant werken samen aan de Omklap N605 Volkel. Het ontwerp krijgt steeds meer vorm. Tijdens een inloopavond op maandag 17 juni 2024 kun je de tekeningen zien en geven we uitleg over de plannen.

• Bereikbaarheid in de regio

7 jun 2024 - Een goede bereikbaarheid in onze regio is belangrijk. Daarom willen we graag weten welk vervoer onze inwoners gebruiken en welke problemen ze daarbij mogelijk tegenkomen. Ook horen we graag jouw wensen en ideeën. Vul jij de vragenlijst in?

• De mobiele milieustraat is onderweg

7 jun 2024 - Lever je klein grof huishoudelijk afval gratis in en help mee afval scheiden. We maken het je graag makkelijk.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?