Maashorst start met verkenning voorzorgcirkels

Geplaatst op woensdag 31 januari 2024

De vergrijzing en het landelijke tekort aan zorgpersoneel brengt onze samenleving voor nieuwe uitdagingen. Om hier goed op in te kunnen spelen heeft de raad vorig jaar ingestemd met het beleidsprogramma 'Gezond en gelukkig oud in Maashorst’. Een belangrijk onderdeel in dit plan is de duurzame ondersteuning voor thuiswonende ouderen.

Verkenning voorzorgcirkels

Als onderdeel van dit beleidsprogramma start Maashorst nu met het onderzoeken van de ‘voorzorgcirkels’. Voorzorgcirkels zijn groepen mensen die bij elkaar in de buurt wonen en die bereid zijn om elkaar te helpen als dat nodig is. Denk daarbij vooral aan praktische zaken zoals een klusje in huis, een maaltijd bereiden, iemand helpen met de computer, hulp bij vervoer, gezelschap houden, een hond uitlaten enzovoorts. Bij een voorzorgcirkel wordt vooraf een goede inventarisatie gemaakt van eventuele hulpvragen en het beschikbare hulpaanbod. De werkwijze helpt inwoners om op tijd na te denken over hulpvragen.

Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn) gelooft in de kansen van deze aanpak: "Door te kijken of deze aanpak ook in Maashorst kan werken, bereiden we ons beter voor op het ouder worden en zorgen we ook voor een vriendelijke omgeving. Aanvullend verminderen we zo de druk op onze professionele (zorg)organisaties en pakken we daarnaast ook nog eens eenzaamheid aan. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze aanpak bouwen aan een sterke basis voor de zorg van morgen!"

Pilot Maashorst van start

In een pilot (proef) onderzoekt de gemeente Maashorst samen met Henk Geene, de bedenker van voorzorgcirkels, de behoeften en mogelijkheden voor het toepassen van voorzorgcirkels. De pilot richt zich in eerste instantie op de kernen Zeeland, Reek, en de wijk Raam (in Uden). Henk Geene heeft eerder succesvol voorzorgcirkels toegepast in het Land van Cuijk. Hij leidt nu de onderzoeksfase in Maashorst, die op 22 januari is gestart. De komende dagen en weken worden de betrokken partijen gecontacteerd.

De uitkomsten van de onderzoekende fase worden aan het einde van het eerste kwartaal 2024 in een rapport verwerkt en aan de stakeholders aangeboden. Het rapport gebruiken we als basis voor een besluit over verdere toepassingen van voorzorgcirkels in Maashorst.

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.