Maashorstfonds krijgt extra subsidie

Geplaatst op donderdag 8 februari 2024

Het Maashorstfonds is een fonds dat zich richt op het mogelijk maken van initiatieven die participatie, leefbaarheid en sociale cohesie bevorderen. De gemeente Maashorst ondersteunt dat van harte en steunt het fonds daarom de komende jaren met 100.000 euro subsidie in 2024 en in 2025. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Het Maashorstfonds, dat recent van start ging, is de doorontwikkeling van het Udenfonds. Sinds 2018 steunt dit fonds inwoners bij het realiseren van maatschappelijke initiatieven. Het Udenfonds ontving al een jaarlijkse subsidie van 49.000 euro. Omdat het Maashorstfonds alle kernen en inwoners gaat bedienen, én om een extra impuls te geven aan maatschappelijke initiatieven van onderop, is in de begroting 2024 een extra bedrag van 51.000 euro in de begroting opgenomen voor de jaren 2024 en 2025. De gemeenteraad heeft hier mee ingestemd. Begin 2025 wordt het fonds geëvalueerd, en wordt bekeken hoe verder na 2025.

Vrijwilligers

Wethouder Harold van den Broek (Participatie): “We zijn heel blij met dit fonds, het draagt bij aan de ontwikkeling van een participatieve gemeente en eigenaarschap/burgerkracht in alle kernen. En op die manier ook aan een levendige samenleving en onderlinge betrokkenheid. Met het fonds maakt Maashorst het aanvragen van financiële ondersteuning voor initiatieven vanuit de gemeenschap eenvoudig: binnen twee weken hebben aanvragers een beslissing op hun aanvraag, en wordt het geld overgemaakt. En het fonds wordt helemaal gerund door vrijwilligers, het geld komt echt bij de initiatieven terecht.”

Leefbaarheid

Het Maashorstfonds is erg blij met de extra subsidie in de komende twee jaren. Voorzitter Marcel Klösters: “Het Udenfonds is in 2018 opgericht en heeft de afgelopen vijf jaar ruim 350 initiatieven uit Uden, Volkel en Odiliapeel financieel ondersteund. Mooie voorbeelden zijn de Muzemobiel, het evenement Volkel op glad ijs en in Odiliapeel de groentetuin voor de jeugd bij Terra Victa. Omdat wij een kleine en wendbare organisatie zijn, kunnen we snel werken. En omdat onze vrijwilligers uit alle kernen komen weten initiatiefnemers ons te vinden, en kunnen we snel schakelen. Op die manier leveren we een bijdrage aan het verbeteren van de leefbaarheid in alle kernen.”

Subsidie-pilot

Om nog meer initiatieven van inwoners mogelijk te ondersteunen, start Maashorst bovendien in 2024 een pilot. Zes keer per jaar wordt een spreekuur gehouden voor mensen die een initiatief willen nemen en willen onderzoeken welke subsidiemogelijkheden er zijn. Initiatiefnemers kunnen zich aanmelden voor een gesprek met een extern subsidiedeskundige die toetst of een initiatief gebruik kan maken van regionale, provinciale en landelijke subsidies. De extern deskundige helpt mensen ook op pad met hun aanvraag. De kosten hiervoor draagt de gemeente Maashorst.

Wethouder Van den Broek: “We hebben de stellige indruk dat op dit moment niet alle subsidiemogelijkheden buiten de gemeente Maashorst en Maashorstfonds worden benut. De gemeente wil inwoners op deze manier faciliteren, om een extra impuls te geven aan het verder brengen van initiatieven.

Meer nieuws

 • Verdiepend onderzoek nodig op nieuwe locatie Uden Red Sox

  18 jul 2024 - Maashorst moet een verdiepend flora- en faunaonderzoek doen op de beoogde nieuwe locatie van de Uden Red Sox. Zo luidt de opdracht van de ODBN.

 • Voorkeursvolgorde voor initiatieven zon-op-land

  18 jul 2024 - De openstelling voor de ontwikkeling van in totaal 30 hectare zonneparken binnen de gemeente Maashorst was een succes. Er zijn acht initiatieven ingediend. Het college heeft nu besloten in welke volgorde deze initiatieven in behandeling worden genomen. Het volgt daarmee het advies van het onafhankelijk extern deskundigenpanel.

 • Start verkoop kavels op bedrijventerrein Reek-Zuid

  17 jul 2024 - Gemeente Maashorst start op 15 september met de verkoop van 11 ruime kavels voor wonen en werken, en één bedrijfskavel op bedrijventerrein Reek-Zuid in Reek.

 • Mega Kermis Uden

  12 jul 2024 - Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 juli is er weer een Mega Kermis in Uden.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?