Uitspraak gerechtshof: gedoogbesluit gemeente Maashorst rechtmatig

Geplaatst op woensdag 1 mei 2024

Een aantal omwonenden van de asielopvang in het Van der Valk hotel in Uden heeft vorig jaar een kort geding aangespannen tegen de gemeente en het COA. Zij vinden dat er onrechtmatig is gehandeld bij de voorbereiding van de opvang van asielzoekers. Het Gerechtshof heeft hierover vandaag geoordeeld. In het vonnis staat dat het door de gemeente genomen gedoogbesluit rechtmatig is.

Het feit dat het Gerechtshof heeft geoordeeld dat het nemen van een gedoogbesluit mag, is op zich goed nieuws, vindt de gemeente Maashorst. Burgemeester Hans van der Pas: “We waren bang dat een negatief oordeel over het gebruiken van een gedoogbesluit vergaande gevolgen zou hebben voor andere gemeenten die eenzelfde route kiezen. Dat is met deze uitspraak niet langer aan de orde.”

Het Gerechtshof had wel een paar aandachtspunten voor de gemeente. “De uitspraak is complex”, aldus de burgemeester. “Die gaan we nu eerst met onze juristen zorgvuldig bestuderen. Daarna besluiten we wat we hier verder mee willen gaan doen en wat we ervan kunnen leren. Voor de feitelijke situatie rondom de asielopvang heeft de uitspraak overigens geen gevolgen. In de opvang in het Van der Valk Hotel hebben inmiddels 300 asielzoekers een veilig dak boven hun hoofd, zonder incidenten. Ook het overleg met omwonenden verloopt nu soepel en zorgvuldig.”

• Financiën op orde, maar investeren in toekomst is nodig

23 mei 2024 - Maashorst ligt op schema met de bestuurlijke plannen en de financiën zijn op orde. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023. Ook investeert Maashorst in de gemeentelijke organisatie, zodat die klaar is voor de toekomst. Dat blijkt ook uit de Kadernota voor 2025.

• De milieustraat komt naar je toe!

23 mei 2024 - Maashorst begint in juni met een mobiele milieustraat. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Afval): “Daarmee willen we het inwoners makkelijker maken om hun recyclebaar, klein grof huishoudelijk afval en klein chemisch afval te scheiden.”

• Merielle ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning

23 mei 2024 - Merielle van Dijk (22 jaar) ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning voor haar enorme inzet als vrijwilliger bij de SOS in Volkel.

• Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk benoemd tot Hofleverancier

22 mei 2024 - Woensdag 22 mei had locoburgemeester Gijs van Heeswijk de eer om, namens de koning, het predicaat Hofleverancier te overhandigen aan Geert van Kraaij van Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?