Dinsdagmiddag 24 juni om 15.15 uur sluiten receptie en balies vanwege een interne bijeenkomst.

Vanuit de raad: achter de schermen van het raadswerk

Geplaatst op vrijdag 2 mei 2025

Wat gebeurt er eigenlijk voordat raadsleden deelnemen aan een vergadering? Aan elk genomen besluit en ingenomen standpunt gaan voorbereiding, afstemming en afweging vooraf. Twee raadsleden geven een inkijkje in hoe zij zich voorbereiden op raadsvergaderingen, welke uitdagingen ze daarbij tegenkomen en hoe inwoners daar een belangrijke rol in spelen.

Motivatie achter het raadswerk

Voor Ali Akdeniz, raadslid namens Jong Maashorst, begon het met de wens om iets te betekenen voor de gemeenschap. "Ik zag kansen om dingen te veranderen maar had nog nooit de stap gezet. Tot Jong Maashorst op mijn pad kwam, dat klikte." vertelt hij. CDA-raadslid Jan Poels, afkomstig uit de agrarische sector, voelde zich vooral gemotiveerd door de wens naar meer verbinding tussen burger en boer. "Ik was altijd al politiek geïnteresseerd, maar ik merkte dat juist op agrarisch vlak er nog veel te winnen viel in het contact met de burger." Beide raadsleden benadrukken het belang van betrokkenheid en het gevoel van daadwerkelijk iets te kunnen betekenen. "Je ziet dat zodra er in de raad een besluit is genomen, er daadwerkelijk iets in beweging komt", vertelt Jan.

Verdelen, afstemmen en verdiepen

De voorbereiding op raadsvergaderingen vraagt om tijd, structuur en vooral ook samenwerking. Beide raadsleden maken deel uit van een fractie waarin het werk wordt verdeeld. Iedereen pakt zijn eigen stukken op en bespreekt dit in de fractie. Daarna komt de fractie tot een gezamenlijk standpunt. Naast raadstukken spelen ook andere informatiebronnen een belangrijke rol. Externe rapporten, bijeenkomsten en gesprekken met inwoners en input van maatschappelijke organisaties worden meegenomen in de afweging. "En vaak ga ik ook naar het gebied toe om het zelf te ervaren. Alleen dan weet je echt waar het over gaat", benadrukt Ali.

Op het laatste moment of ruim op tijd

De voorbereidingstijd verschilt per raadslid. Waar de één efficiënter werkt onder tijdsdruk en zijn betoog pas op het laatste moment schrijft, begint de ander juist graag op tijd. "Ik weet van mezelf dat ik beter presteer onder druk. Ik heb wat moeite met lezen, dus ik schrijf mijn betoog kort voor de vergadering en neem het dan goed door", vertelt Ali. Ook Jan vertelt: "De agenda is vaak al lang bekend, maar uiteindelijk komt het schrijven van het betoog meestal in de laatste dagen. Dan zit het nog vers in het hoofd."

Van alles lezen tot gericht werken

Beide raadsleden zien duidelijk hoe hun manier van werken de afgelopen jaren is veranderd. "Toen ik net begon en nog onbekend was met het raadswerk, las ik alles door", vertelt Ali. "Nu weet ik veel beter waar ik mijn aandacht op moet richten." Ook Jan herkent die groei, vooral in het innemen van een standpunt. "In het begin vond ik het spannend dat niet iedereen het eens is met jouw standpunt. Maar oefening baart kunst, het gaat me nu veel makkelijker af", zegt hij. Daarnaast merkt Jan dat de samenwerking binnen de fractie steeds beter verloopt. "We weten elkaar goed te vinden en vullen elkaar aan."

Blijvende uitdagingen

Toch blijven er ook uitdagingen. Voor Jan ligt die vooral bij het filteren van informatie: "Belangrijk is om uit de grote hoeveelheid informatie de pijnpunten te herkennen. Waar raakt het de inwoners? En wat zijn hun pijnpunten?" Ali herkent een andere uitdaging: het schrijven van een duidelijk en overtuigend betoog. "Soms denk je zelf: dit is duidelijk. Maar voor anderen blijkt dat niet altijd zo te zijn."

Voor de inwoners

Of het nu gaat om een sluiproute in de wijk, een sportvoorziening in een dorp of een complex dossier wat al een lange tijd loopt. Achter elk besluit zit een zorgvuldig proces van lezen, overleggen, luisteren, afwegen, beslissen en persoonlijke betrokkenheid. Want uiteindelijk - zo benadrukken beide raadsleden - zijn zij er voor de inwoners.

Andere publicaties

  • Vanuit de raad: van inspreken tot meebeslissen

    19 feb 2025 - Van beslissingen over woningbouw tot thema’s als duurzaamheid of positieve gezondheid, de politiek is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven.

  • Vanuit de raad: “Kom vooral meedoen.”

    8 jan 2025 - Nu het jaar ten einde is, kijkt ook de gemeenteraad terug en blikt vooruit. Hoe kijken zij terug op het afgelopen jaar? Welke goede voornemens hebben zij voor 2025, en wat is de boodschap voor het nieuwe jaar? Je leest het hier. Veel leesplezier!

Meer publicaties