Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent.
Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Proef met kabelgoot voor elektrisch laden

Geplaatst op woensdag 24 mei 2023

Wie een elektrische auto heeft maar geen eigen oprit, kan alleen de auto laden bij een openbare laadpaal. Maashorst gaat nu een proef houden met het leggen van kabelgoten. Daarmee kunnen elektrisch-rijders zonder eigen oprit ook laden met een eigen oplaadpunt.

Steeds meer mensen rijden in elektrische auto’s. Die auto’s moeten opgeladen kunnen worden. Wie een eigen oprit heeft, kan dat doen vanaf een eigen oplaadpunt. Dat heeft uiteraard ieders voorkeur; de auto kan dan geladen worden met de elektriciteit die bijvoorbeeld via zonnepanelen op het dak is opgewekt. Daarnaast zijn er ook laadpunten op eigen parkeerterreinen en voor publiek toegankelijke laadpunten, zoals bij kantoren. En er zijn laadpunten in de openbare ruimte - de laadpalen. Daar kunnen elektrisch-rijders zonder eigen parkeergelegenheid en bezoekers terecht.

Om tot een dekkend netwerk van laadpalen te komen, doet Maashorst mee aan de collectieve aanbesteding publieke laadinfrastructuur met Vattenfall. Daar kunnen inwoners van Maashorst zelf een aanvraag indienen voor een laadpaal in de openbare ruimte.

Kabelgoot

Maashorst streeft naar een schone en prettige leefomgeving. “Het stimuleren van elektrisch rijden en het opzetten van laadinfrastructuur draagt daar aan bij en vormt een belangrijk onderdeel in het klimaatakkoord”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid). “De laadinfrastructuur mag dan ook geen belemmering zijn voor de groei van elektrisch vervoer.” Als inwoners zonder eigen oprit kunnen laden vanaf een eigen oplaadpunt helpt dat uiteraard. Daarom start Maashorst nu een proef met kabelgoten. Immers, laadkabels over het trottoir kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Met een kabelgoot wordt de laadkabel in het stukje publieke ruimte in een goot weggewerkt. Dat er een kabelgoot wordt aangelegd, betekent overigens niet dat de eigenaar van de elektrische auto die parkeerplaats kan ‘claimen’, het blijft een openbare parkeerplaats.

Onderzoek

“We voeren de proef uit op een kleine schaal. Want een kabelgoot geeft behoorlijk wat uitdagingen op het gebied van veiligheid, verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid en beheer. Dat moet allemaal goed geregeld zijn. Daar hebben we vooraf al goed naar gekeken, en na de proef doen we dat weer”, zegt Jeroen van den Heuvel. “Met dit onderzoek wordt duidelijk of een kabelgoot een waardevolle uitbreiding geeft van de laadmogelijkheden van inwoners zonder eigen oprit. Want daarmee kunnen we straks namelijk ook stappen zetten binnen de energietransitie; met de zogenoemde ‘batterij-op-wielen’ is immers een slimme afstemming mogelijk tussen aanbod en vraag van elektriciteit.”

Meer nieuws

 • Samen denken, samen doen - concept participatiebeleid

  28 feb 2024 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat het concept Participatiebeleid gemeente Maashorst met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage ligt.

 • Politiekids officieel van start met beëdiging

  27 feb 2024 - Met het uitspreken van een officiële eed zijn 13 leerlingen van kindcentrum Aventurijn, Kindcentrum Speleon en Kindplein ‘t Centrum woensdagmiddag 21 februari in het bijzijn van familie officieel beëdigd als Politiekids.

 • Eerste editie van ‘Ontmoeting natuurgebied De Maashorst’ op 14 maart

  27 feb 2024 - Donderdagavond 14 maart vindt in Nistelrode de eerste editie plaats van een nieuwe, brede informatie- en participatiebijeenkomst: Ontmoeting natuurgebied De Maashorst.

 • Concept participatiebeleid gemeente Maashorst

  27 feb 2024 - Het concept Participatiebeleid van de gemeente Maashorst ligt met ingang van donderdag 29 februari 2024 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 10 april 2024, ter inzage.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?