Maashorst steunt verzoek COA verhoging aantal bewoners

Geplaatst op dinsdag 6 februari 2024

Het COA gaat bij de voorzieningenrechter vragen om de opvang van 300 bewoners mogelijk te maken in de noodopvang in Uden. De gemeente Maashorst steunt dit verzoek door zich, zoals dat heet ‘in de zaak te voegen’.

De noodopvang op de locatie Van der Valk is ontwikkeld voor het opvangen van 300 personen. Als gevolg van de voorlopige voorziening van 22 december 2023, uitgesproken door de bestuursrechter, mogen op dit moment slechts 200 personen in de noodopvang verblijven. De rechter heeft in zijn vonnis onder meer een aantal voorwaarden vastgelegd, en gezegd dat moet worden gekeken of het goed gaat met de opvang. Hij heeft daarvoor een termijn van een maand genoemd.

Voorwaarden

COA en gemeente stellen vast dat het sinds 20 december 2023 – dus al zes weken - heel goed gaat in de opvang, en dat voldaan wordt aan alle voorwaarden die door de rechter zijn gesteld. Als gevolg van de recente uitspraak inzake de opvang in Ter Apel en het binnenkort sluiten van een aantal tijdelijke opvanglocaties, is bovendien de druk op het inzetten van alle mogelijke beschikbare capaciteit voor het COA van groot belang. Het COA (dat immers de omgevingsvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente) daarom aan de rechter vragen de voorlopige voorziening aan te passen en de maximale bezetting te verhogen van 200 naar 300 personen. De gemeente Maashorst steunt dit verzoek.

Nationale crisis

Waarnemend burgemeester Rianne Donders: “Ons primaire doel was steeds om 300 mensen op een humane manier te huisvesten, daarvoor hebben wij ook een omgevingsvergunning verleend: 300 personen, voor een periode van maximaal drie jaar. Op die manier willen we een bijdrage leveren aan het oplossen van deze nationale crisis, want de nood en daarmee de urgentie zijn hoger dan ooit. Wij constateren net als het COA dat alles goed en rustig verloopt in en om de opvang. Dat nemen we mee in onze afwegingen, net als de belangen van de omwonenden.” Het omwonendenoverleg is woensdagavond 31 januari ingelicht over het voornemen van het COA en het verzoek aan de gemeente. Sommige omwonenden zijn tegen het verzoek, anderen vroegen of zij hun steun voor uitbreiding kunnen laten weten aan de rechtbank.

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.