Gemeentebossen: meer natuurbos en balans in recreatie en natuur
Geplaatst op donderdag 14 november 2024
Burgemeester en wethouders van Maashorst hebben een nieuw beleids- en beheerplan vastgesteld voor de gemeentelijke bos- en natuurterreinen die buiten natuurgebied de Maashorst vallen. Het gaat om 414 hectare natuurgebied dat eigendom is van de gemeente. Het gebruikelijke bosbeheer verandert daarmee op een paar punten.
Het gaat dan met name om het beheer van de Bedafse-, Trentse-, Odiliapeelse- en Reekse bossen. In het nieuwe plan ligt de nadruk op het veerkrachtig inrichten van onze bossen. Bijvoorbeeld met het aantal soorten loofbomen in het bos. Daarmee bereiken we ook dat het bos beter water vasthoudt, en daarmee vernatting en verdroging op anderen plekken voorkomt. Tevens worden er zones ingesteld die ervoor zorgen dat natuur en recreatie in balans blijven. Want we moeten de natuur beschermen, maar ook mensen de kans geven om te genieten van de bossen. Door het instellen van zones kunnen we de bezoekersdruk beter spreiden. Verder worden ook steeds meer delen van het bos aangewezen als natuurbos. Houtoogst is hierbij geen doel (meer). Maar die kan wel worden ingezet voor de ontwikkeling naar een natuurlijker bos.
Belangrijk voor welzijn en gezondheid
Bossen zijn belangrijk voor mensen, dieren en planten. Ze produceren zuurstof, zorgen voor verkoeling, werken als spons voor het vasthouden van (regen)water en bieden een leefomgeving voor veel planten- en diersoorten. Daarnaast leggen bossen C02 vast. Dat is belangrijk om klimaatsveranderingen tegen te gaan. Ook bieden bossen voor veel mensen ruimte voor ontspanning en beweging. Ze zijn dus belangrijk voor ons welzijn en dus onze gezondheid. “Genoeg redenen om zuinig te zijn op onze bossen”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel (Natuur, groen, water & landschapsbeleid).
Klimaatveerkrachtig natuurgebied
De laatste jaren staan de natuurgebieden voor steeds bedreigingen in de weerbaarheid, gezondheid en biodiversiteit. Zoals klimaatverandering, verdroging en neerslag van stikstof. Ook is er steeds meer behoefte aan recreatie. Deze uitdagingen vragen dan ook om ingrijpende maatregelen op het gehele grondgebied van de gemeente Maashorst. Jeroen van den Heuvel: “Met dit plan zorgen we voor klimaatveerkrachtige natuurgebieden die de biodiversiteit waarborgen en onderdeel zijn van ecologische verbindingen. Door ze ook recreatief aantrekkelijk te maken, dragen ze tevens bij aan de spreiding van de toenemende recreatie in onze bossen.”
Meer nieuws
-
Aandacht voor ontwikkeling energiesysteem van de toekomst
2 jul 2025 - De gemeenten, provincie, waterschappen, netbeheerder en maatschappelijke partners in de regio Noordoost-Brabant hebben sinds het vaststellen van de Regionale Energiestrategie 1.0 in 2021, de nodige stappen gezet. De doelstelling van RES Noordoost Brabant om in 2030 11% energie te besparen, is met 17,2% behaald. Het doel om 1,6 TWh duurzame energie op te wekken via zon- en windprojecten verwacht de regio richting 2033 te realiseren. Het overvolle elektriciteitsnet, ofwel netcongestie, is een grote uitdaging. De focus van de RES NOB verbreedt daarbij van duurzame opwek en energiebesparing naar de ontwikkeling van een integraal energiesysteem.
-
Milieustraat vandaag eerder gesloten
2 jul 2025 - Vandaag is de Milieustraat om 15.00 uur gesloten, in verband met de hitte.
-
Ben je goed geholpen op onze website? Laat het weten!
2 jul 2025 - Onderaan elke pagina op deze website (www.gemeentemaashorst.nl) staan drie smileys. Hiermee kun je makkelijk aangeven of je hebt gevonden wat je zocht op de website - of juist niet. Jouw feedback (mening) helpt ons om onze website beter te maken. Zodat onze inwoners sneller de juiste informatie vinden, zonder extra te hoeven bellen of e-mailen.
-
Nieuwe uitstraling en sterk team: Preventiewerkers beter zichtbaar voor inwoners.
2 jul 2025 - Inwoners kunnen met hun vragen over zorg, opvoeding, welzijn en ondersteuning terecht bij de Preventiewerkers. De preventiewerkers zijn dit jaar in hun nieuwe samenstelling gestart en werken nu nog intensiever samen. Ze presenteren zich daarin met een eigen identiteit helder naar inwoners met één gezamenlijk doel: een sterke, gezonde en sociale buurt.