Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent.
Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Nederlander worden (naturalisatie)

Wil je Nederlander worden? En sta je bij de gemeente Maashorst ingeschreven? Dan kun je bij de gemeente de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Dat kan op twee manieren: de optieprocedure of de naturalisatieprocedure. Wil je weten of je in aanmerking komt? Neem dan contact op met de specialist burgerzaken via telefoonnummer 0413 - 28 19 11. Als je in aanmerking komt, maakt de specialist een afspraak met jou.

Kijk voor alle informatie op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (Deze link gaat naar een andere website). Hier vind je ook de brochure 'Hoe kunt u Nederlander worden?' (Deze link gaat naar een andere website).

Kosten optie- en naturalisatieverzoek

Soort verzoek Tarief 2024
Enkelvoudig optieverzoek € 217,00
Gemeenschappelijk optieverzoek € 370,00
Kosten mede-opterend minderjarig kind € 24,00
Enkelvoudig naturalisatieverzoek € 1.023,00
Gemeenschappelijk naturalisatieverzoek € 1.305,00
Kosten naturalisatie van mee-naturaliserend minderjarig kind € 151,00
Enkelvoudig naturalisatieverzoek als u staatloos bent of een verblijfsvergunning asiel heeft € 760,00
Meervoudig naturalisatieverzoek als u staatloos bent of een verblijfsvergunning asiel heeft € 1.044,00

Voorwaarden Nederlander worden door optie of naturalisatie

Wilt u Nederlander worden door optie? Lees alles over de optieprocedure en de voorwaarden op de website van de IND (Deze link gaat naar een andere website)

Wilt u Nederlander worden door naturalisatie? Lees alles over de naturalisatieprocedure en de voorwaarden op de website van de IND (Deze link gaat naar een andere website).

Verplicht inburgeren

Komt u van buiten de EU, Zwitserland of Turkije voor langere tijd naar Nederland? En bent u tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd? Dan bent u verplicht om in te burgeren. Dit geldt ook voor geestelijk bedienaren, zoals imams en predikanten. Het inburgeren bestaat uit drie verplichte onderdelen: de Nederlandse taal leren, een participatieverklaring en het inburgeringsexamen.

Meenemen

Inburgering

Nederlander worden / Naturalisatie

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?