Melding voorgenomen huwelijk of partnerschap
Gaat u binnenkort trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? Alvast gefeliciteerd met deze grote stap! Voordat dit feestelijke moment aanbreekt, doet u eerst een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Let op!
Lees eerst alle informatie op deze pagina en maak dan pas een afspraak. Zo bent u goed voorbereid.
Voorwaarden voor huwelijk of geregistreerd partnerschap
- U mag niet al getrouwd zijn of al een geregistreerd partnerschap hebben.
- U moet 18 jaar of ouder zijn.
- Er mag geen te nauwe verwantschap tussen u beiden bestaan.
- Staat u onder curatele door verkwisting (bijv. geldverspilling) of drankmisbruik? Dan heeft u toestemming nodig van uw curator. Bij curatele wegens een geestelijke beperking moet de kantonrechter toestemming geven.
Melding doen huwelijk of geregistreerd partnerschap
Kies hieronder het formulier dat voor u van toepassing is, vul het in en onderteken het. Beide partners moeten het formulier invullen en ondertekenen.
- Melding voorgenomen huwelijk (PDF, 225.8 kB)
- Melding voorgenomen geregistreerd partnerschap (PDF, 225.7 kB)
Meldingsformulieren ingevuld en dan?
Het inleveren van de benodigde gegevens kan op verschillende manieren:
- Per post. U kunt de formulieren sturen naar: Gemeente Maashorst, Burgerzaken, Postbus 83, 5400 AB Uden. Uiteraard kunt u ze ook zelf inleveren in de brievenbus van het gemeentehuis.
- Digitaal per e-mail. U kunt de formulieren sturen naar info@gemeentemaashorst.nl.
- Persoonlijk. Vindt u het fijn om door een van onze medewerkers geholpen te worden? Dan kunt u een afspraak maken (Deze link gaat naar een andere website).
Zorg dat u bij het inleveren van de formulieren (ondertekend door beide partners) ook de volgende zaken toevoegt:
- kopie geldig legitimatiebewijs van beide partners
- kopie geldig legitimatiebewijs van getuigen
Definitieve datum
Wij begrijpen dat u de datum van uw huwelijk of partnerschap snel wilt vastleggen. De datum kunnen wij echter pas bevestigen nadat u de schriftelijke Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente Maashorst (compleet) heeft ingeleverd.
De wettelijke termijn van 14 dagen begint te lopen zodra de melding van beide (huwelijks)partners in bezit is van de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt gesloten.
Als alles akkoord is, ontvangt u binnen 4 weken een bevestiging. Heeft uw melding spoed, neemt u dan telefonisch contact op met team Burgerzaken.
Trouwen in het buitenland
Wilt u trouwen in het buitenland? Dan moet u een aantal extra zaken regelen. Als u in het buitenland wilt trouwen, moet u aan de eisen van de betreffende overheid voldoen. Deze eisen zijn soms anders dan die in Nederland. Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) staat waar u aan moet denken als u in het buitenland trouwt. Daar vindt u ook informatie over de documenten die u nodig hebt bij de ambassade in het buitenland of het consulaat hier in Nederland van het land waar u wilt gaan trouwen.
Verklaring van huwelijksbevoegdheid
Voor een huwelijk in het buitenland heeft u soms een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Hierin staat dat u niet getrouwd bent en dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen. U heeft deze verklaring alleen nodig als daar specifiek om wordt gevraagd. Deze verklaring kost € 27,50.
Na het sluiten van het huwelijk
Na legalisatie kunt u de akte aanbieden voor registratie in de Basis Registratie Personen bij uw woongemeente (voor gebruik in Nederland). Een huwelijksakte uit de Europese Unie hoeft niet gelegaliseerd te worden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Burgerzaken, via telefoonnummer 0413 - 28 19 11.
Verschil trouwen en geregistreerd partnerschap
Er zijn 3 verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:
- Als u trouwt, geeft u elkaar het ‘ja-woord’. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht.
- Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen hebt, buiten de rechter om eindigen. Bij een huwelijk moet u altijd naar de rechter om te kunnen scheiden.
- Het geregistreerd partnerschap kent geen scheiding van tafel en bed (Deze link gaat naar een andere website), het huwelijk wel.
Geregistreerd partnerschap omzetten naar huwelijk
Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dit kunt u in elke gemeente regelen, ongeacht waar u het geregistreerd partnerschap heeft gesloten. U heeft voor deze omzetting geen getuigen nodig.
U kunt uw partnerschap omzetten met of zonder ceremonie, de keuze is aan u. De mogelijkheden en eventuele kosten vindt u op de pagina Trouwlocaties en tarieven.
Om de omzetting aan te vragen vult u het formulier Melding voorgenomen huwelijk in. Hierop geeft u aan dat het gaat om het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk.
Meenemen
- Van beiden een geldig legitimatiebewijs.
- Afschrift van de akte van het geregistreerd partnerschap, als u deze in een andere plaats hebt gesloten. In die gemeente vraagt u de akte aan.