Bevrijdingsvuur wakkert aandacht voor vrijheid aan

Geplaatst op woensdag 10 mei 2023

Maar liefst 80km legden de lopers uit Maashorst af met het bevrijdingsvuur. De symbolische vlam werd in estafette vanuit Wageningen naar de 6 kernen gebracht. In elke kern konden de lopers en hun begeleiders rekenen op een warme ontvangst. Een prachtig initiatief en een hele prestatie, benadrukte burgemeester Rianne Donders bij de finish in Uden. “Het vuur is echt met teamwerk naar hier gebracht.”

Vroege ochtend

De eerste ceremonie in Maashorst vond plaats in de vroege ochtend in Reek. De vlag werd gehesen en het vuur werd ontstoken. In Schaijk stond in ‘De Komme’ een welverdiend ontbijt en een lekkere kop koffie klaar. In het dorpshuis in Zeeland stond na een mooie korte ceremonie de koffie en thee klaar.

Vliegbasis

Een bijzondere ervaring was voor de lopers en hun begeleiders de etappe over de vliegbasis. De luchtmacht staat ook nu paraat om onze vrijheid te verdedigen en heeft het initiatief van de bevrijdingsloop dan ook van harte omarmt. Vier leden van de luchtmacht liepen zelf ook mee.

Muziek en applaus

De Peeltrappers haalden de lopers op bij de poort aan de zijuitgang om hen te begeleiden naar het herdenkingsmonument. Flink wat dorpsgenoten haalden de lopers Odiliapeel binnen met applaus. Onder begeleiding van muziek en onder het oog van het toegestroomde publiek werd in Volkel de vlam ontstoken.

Mooie woorden en soep in Uden

Burgemeester Donders sprak de lopers toe en had ook lovende woorden voor de organisatie. Vanwege de verwachtte regen konden de lopers, begeleiders en iedereen die dat wilde binnen in het gemeentehuis terecht voor broodjes en een kop ´vrijheidssoep´.

Meer nieuws

 • Militaire oefening 19 t/m 23 juni 2023

  2 jun 2023 - Van 19 t/m 23 juni 2023 houdt de Koninklijke Landmacht een oefening binnen onze gemeente.

 • 14 Juni fietsbeugels rond Markt niet beschikbaar!

  2 jun 2023 - Woensdagavond 14 juni organiseert de Tros het Muziekfeest op het plein op de Markt in Uden. De Markt wordt die dag ingericht als evenemententerrein. Als gevolg zijn de fietsbeugels rond de Markt de gehele dag (tijdens de opbouw én tijdens het feest) niet te gebruiken.

 • Industrielaan gefaseerd afgesloten 1 juni t/m 28 juli

  1 jun 2023 - Donderdag 1 juni is aannemer Hurkmans gestart met de geplande werkzaamheden aan de Industrielaan tussen de Rondweg en de Lippstadtsingel/N264.

 • Oproep: geef jouw mening over de dienstverlening

  1 jun 2023 - Vanaf 1 januari 2022 zijn we gemeente Maashorst. We willen graag weten hoe onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen de dienstverlening van onze gemeente ervaren.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?