Uitbreiding cultuurhistorisch Jan de Jong-huis

Geplaatst op donderdag 8 februari 2024

Het college van Maashorst heeft vandaag ingestemd met een functiewijziging voor het Jan de Jong-huis in Schaijk. Wethouder Harold van den Broek (Erfgoed/Monumenten): “Een pareltje in het cultureel erfgoed van Maashorst kan hiermee worden uitgebreid volgens de tekening van de architect zelf.”

Het Jan de Jong-huis aan de Rijksweg 56 in Schaijk is sinds 2018 een rijksmonument. Het complex bestaat uit diverse gebouwen en erf. De locatie heeft een woonbestemming. De eigenaar van het pand, de vereniging Hendrick de Keijser, heeft gevraagd om een functieverandering. Ze wil daarvoor gebruikmaken van een ongebruikte bouwvergunning uit 1982 voor het bouwen van een kantoorruimte als uitbreiding bij het woonhuis. De vereniging wil die vergunde kantoorruimte dan benutten als (extra) zelfstandige woning en een gedeelte van het complex als ‘Monument en Bed’, een specifieke toepassing van bed and breakfast met maximaal acht bedden. Op de momenten dat dit deel van het complex niet in gebruik is als ‘Monument en Bed’ kan het dan gebruikt worden als ruimte voor seminars, exposities of bijeenkomsten. De woning in het voormalige ateliergebouw blijft behouden.

Het college van B en W van Maashorst heeft ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan. Wethouder Harold van den Broek: “Daarmee zijn bij het Jan de Jong-huis Monument en Bed, bijeenkomsten en maximaal twee woningen toegestaan.” De aanvraag voor de in 1982 verleende bouwvergunning van de kantoorruimte is indertijd nog door Jan de Jong zelf getekend en verzorgd. De Jong is een van de belangrijkste architecten van de Bossche School die zich kenmerkt door een zeer strakke en sobere stijl. “Het bijzondere is dat Jan de Jong van zijn eigen woning een soort proeftuin van de Bossche School heeft gemaakt. Sowieso zijn de Bossche School en Jan de Jong belangrijk voor onze gemeente”, vertelt de wethouder. “De rijksmonumentale kerk van de Heilige Kruisvinding in Odiliapeel en het (oude deel van het) gemeentehuis in Zeeland, een gemeentelijk monument, zijn beide Bossche School-gebouwen van zijn hand.”

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft ook ingestemd met het uitgewerkte bouwplan. “Hoe mooi is het dan dat er nu, en met inachtneming van de eisen van deze tijd, alsnog gebouwd kan worden aan de hand van het plan van de meester zelf”, vindt Harold van den Broek. “Een pareltje in het cultureel erfgoed van Maashorst wordt hiermee niet alleen uitgebreid, maar kan ook worden behouden.” De vereniging Hendrick de Keijser gaat de opbrengsten van de nieuwe activiteiten namelijk gebruiken om het cultuurhistorische waardevolle rijksmonument te behouden.

Het bestemmingsplan ligt vanaf volgende week zes weken ter inzage. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad over de bestemmingplanwijziging.

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.