Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent. Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Burgemeester bezoekt asielopvang in Uden

Geplaatst op dinsdag 2 april 2024

Burgemeester Hans van der Pas bracht op donderdag 28 maart een bezoek aan de asielopvang in Uden. Eerder was hij ook al aanwezig bij het omwonendenoverleg, om kennis te maken met de deelnemers aan dit overleg. “Het is goed om te zien dat mensen blij zijn dat ze hier wonen. En dat er al veel vrijwilligers zijn, de integratie is echt op gang aan het komen”, aldus de burgemeester.

Het bezoek maakte deel uit van het inwerkingsprogramma van Van der Pas, die op 12 maart is geïnstalleerd als burgemeester en op maandag 18 maart echt aan de slag ging. Hij sprak met veel bewoners van de opvang en medewerkers van het COA. “De gesprekken met de inwoners vond ik echt mooi. De kinderen zijn blij dat ze naar school kunnen, en ook de volwassenen werken al aan hun Nederlands. Ook als ze nog geen verblijfsstatus hebben. Want de taal spreken is belangrijk om contact te kunnen leggen, en dat realiseren zij zich ook. En ik sprak met mensen die drie keer in de week meehelpen in de keuken van de opvang, heel fijn dat dat kan.”

Trots

Volgens Van der Pas is het niet alleen fijn voor de bewoners van de opvang, maar is het ook heel belangrijk dat er ruimte is voor activiteiten, en dat er steeds meer binnen en buiten de opvang wordt gerealiseerd: “Verveling is de dood in de pot, dus het COA is bezig om veel te regelen. Daarbij kunnen ze een beroep doen op de 23 vrijwilligers uit Uden en omgeving die al actief zijn in de opvang. Fantastisch dat mensen dat willen doen . Er zijn taalklassen, ze organiseren activiteiten, geven naailes, eten samen en nog veel meer andere zaken. En dat al in zo korte tijd, ik ben echt heel trots op Maashorst.”

Het COA legt ook contacten met verenigingen, om te zien of die iets kunnen betekenen. “En ze leggen contact met ONS Welzijn, omdat er ook bewoners van de opvang zijn die vrijwilligerswerk willen doen. Ze willen graag iets terug doen voor Maashorst, en hebben gevraagd hoe ze dat kunnen doen”, vertelt Van der Pas.

Bewondering

Hij spreekt ook zijn waardering uit voor de medewerkers van het COA: “Indrukwekkend om te zien wat ze hier in korte tijd hebben bereikt. Het COA is een organisatie die erg onder het vergrootglas ligt, en op heel veel plekken veel werk te verzetten heeft. Ik heb hier gezien dat ze dat met hart en ziel doen, en ook goed doen. Daar heb ik bewondering voor.”

"We zitten nu echt in de opbouwfase. Eerst is gezorgd voor veiligheid en rust. Nu gaan we bouwen aan zaken waar mensen op de middellange en lange termijn iets aan hebben qua inburgering. Ik heb een heel positief gevoel overgehouden aan dit bezoek.”

Mensen die ook iets willen betekenen voor de opvang, kunnen zich als vrijwilliger melden via uden@coa.nl.