Q&A Leefgeldregeling

Ja, er is een leefgeldregeling vanuit het Rijk. Deze regeling geldt zowel voor de vluchtelingen in gastgezinnen, als voor de vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties. Vluchtelingen moeten hiervoor wel ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Maashorst (zie ook de vraag ‘hoe kan een vluchteling zich inschrijven?’).

Hoe hoog is het leefgeld?

Het maandelijkse leefgeld is voor voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven. De hoogte van het bedrag hangt af van hun woonsituatie en gezinssamenstelling.

Het bedrag dat een vluchteling in de eerste maand van opvang ontvangt, is naar rato van het moment dat diegene zich heeft ingeschreven bij de Basisregistratie Personen van de gemeente Maashorst.

Uitbetaling - op 28 april 2022

Oekraïense vluchtelingen krijgen op 28 april 2022 het eerste leefgeld contant in het gemeentehuis in Uden. Deze uitbetaling is uitsluitend voor vluchtelingen die nog geen leefgeld ontvingen.

Tijdstip

Voor wie?

Alle vluchtelingen uit Oekraïne die ouder zijn dan 18 jaar en die op 22 april zijn ingeschreven bij de gemeente Maashorst.

Locatie:

Gemeentehuis Maashorst, via de ingang aan de parkeerplaats van de Nieuwe Markt In Uden (achterzijde van het gebouw)

Mee te nemen:

Op het moment van uitbetalen vragen we meteen de bankgegevens van deze mensen op (indien aanwezig), zodat de volgende uitbetaling digitaal kan plaatsvinden. Is er nog geen bankrekening? Dan wordt het leefgeld uitbetaald via een tijdelijke pinpas of nog steeds contant. Meer informatie over het openen van een bankrekening is te vinden op: Betaalvereniging Nederland

Vluchtelingen die nog niet ingeschreven staan in het BRP voor 22 april krijgen nog geen leefgeld. Eind april komt er op deze website een aanvraagformulier te staan om leefgeld mee aan te vragen. Houd de website goed in de gaten en zorg in ieder geval dat de BRP-inschrijving gedaan is.

Hoe vraagt een Oekraïense vluchteling leefgeld aan?

Eind april komt er een aanvraagformulier op deze website te staan. Daarmee kunnen vluchtelingen leefgeld aanvragen. Voorwaarde is wel dat ze ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Maashorst.

Wanneer ontvangen vluchtelingen geen leefgeld meer?

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen geen leefgeld meer als zij:

 

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?