Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent. Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Inloggen met een identiteitsbewijs (rijbewijs of identiteitskaart)

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in en kunnen naast id-kaarten ook rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen.

Helaas is het nog niet mogelijk om met het paspoort in te loggen.

Wat houdt inloggen met een identiteitsbewijs in?

Inloggen met een identiteitsbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld.

Inloggen met een rijbewijs of identiteitskaart met behulp van de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Het is vanaf 1 juli 2023 wel mogelijk om in te loggen met een rijbewijs, maar er is nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is.

Rijbewijs afgegeven vóór of ná 1 juli 2023?

Bij rijbewijzen die worden afgegeven tot 1 juli 2023 kun je ervoor kiezen om een rijbewijs aan te vragen zonder inlogfunctie. Met ingang van 1 juli is dat niet meer mogelijk. Elk rijbewijs heeft dan een inlogfunctie, maar je kan er wel voor kiezen die niet te activeren.

Inlogfunctie activeren

Binnen 5 werkdagen na het ophalen van je nieuwe rijbewijs of identiteitskaart ontvang je een brief van DigiD met een pincode om je inlogfunctie te activeren. Dit is niet verplicht en het is kostenloos.

Activeren: rijbewijs afgegeven vanaf 26 mei 2018 tot 1 juli 2023?

Is je rijbewijs uitgegeven vanaf 26 mei 2018 tot 1 juli 2023 dan kun je een pincode aanvragen via Mijn DigiD om je inlogfunctie te activeren. Zo maak je het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Hiervoor betaal je dan €3,50 legeskosten. Voor rijbewijsaanvragen vanaf 1 juli 2023 zit dit bedrag al bij de kosten in.

Uitgebreide informatie

Voor vragen over de inlogfunctie met identiteitsbewijzen kun je terecht bij DigiD (Deze link gaat naar een andere website)

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?