Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan bij de publieksbalie. Hiervoor maakt u een afspraak. Na 6 werkdagen haalt u uw rijbewijs persoonlijk op. Ook hiervoor maakt u ook een afspraak. De kosten van het rijbewijs betaalt u bij de aanvraag.

Wat moet u meenemen bij de aanvraag:

Wanneer van toepassing ook:

Ophalen rijbewijs

Na 6 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk ophalen.

Wat moet u meenemen bij het ophalen:

Afspraak maken afhalen rijbewijs

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs snel nodig? Dat kan. U kunt hiervoor een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, dan ligt die na twee werkdagen voor u klaar. U kunt het document vanaf 11.00 uur ophalen op afspraak.

Prijs

Prijzen rijbewijs
Product Prijs 2022
(Brommer)Rijbewijs € 41,60
Spoedtoeslag € 34,10
Gezondheidsverklaring € 41,50

Rijbewijs vermist?

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie van vermissing van uw rijbewijs. Aangifte van vermissing kunt u op twee manieren regelen:

Zodra u de vermissing heeft doorgegeven, is het rijbewijs als vermist geregistreerd en niet meer geldig. Het is niet mogelijk om dit ongedaan te maken!

Gezondheidsverklaring - medische keuring

In een aantal gevallen heeft u een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) nodig. Hierop vult u de vragen in over uw gezondheid. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bepaalt of uw rijbewijs mag halen of verlengen. U heeft de gezondheidsverklaring nodig als:

Er zijn twee mogelijkheden om de Gezondheidsverklaring te kopen:

Vraagt u het digitaal aan, dan kunt u via Mijn CBR de status van uw aanvraag van de Gezondheidsverklaring inzien. Via ‘Mijn Gezondheidsverklaring’ is onder andere te zien of de verklaring is ontvangen door het CBR. Ook kunt u zien welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

Het advies van het CBR is om de Gezondheidsverklaring digitaal aan te vragen, in verband met de verwerkingstijd. Digitale aanvragen worden namelijk sneller verwerkt dan schriftelijke aanvragen.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Dankzij 2toDrive kunnen jongeren al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen én het aanvraagformulier vindt u op de website van de RDW. U moet voor dit formulier inloggen met DigiD. Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas heeft ontvangen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijgt u binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (tractor)

Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Buitenlands rijbewijs omwisselen voor Nederlands rijbewijs

Woont u in Nederland, maar heeft u nog een buitenlands rijbewijs? Dan kan het zijn dat u uw rijbewijs om moet wisselen. Voor de voorwaarden en meer informatie over het omwisselen van het rijbewijs, kunt u terecht u op de website van de Rijksoverheid en de website van de RDW.

Identiteitsfraude

Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen. Fraudeurs gebruiken bijvoorbeeld de kopieën van identiteitsbewijzen. Geef daarom nooit zomaar uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument af. Wilt u weten hoe u fraude kunt voorkomen? Of heeft u een vermoeden dat uw identiteitsgegevens worden misbruikt? Op de Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over identiteitsfraude.

Informatie over de Brexit

Heeft u vragen over of de Brexit gevolgen heeft voor uw rijbewijs? Neem dan contact met de RDW.

Meer informatie over rijbewijzen en tijdelijke regelingen?

Wilt u meer lezen over de tijdelijke regelingen voor rijbewijzen in verband met het Coronavirus of andere informatie over rijbewijzen? Actuele informatie over rijbewijzen vindt u bij de RDW.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?