Rijbewijs

Als u voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt, moet u daarvoor naar het gemeentehuis. Maak hiervoor eerst een afspraak. Na 6 werkdagen haalt u uw rijbewijs persoonlijk op. Verlengen kan voortaan ook online. U krijgt 2 werkdagen na het aanvragen een e-mail dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. Ook hiervoor maakt u eerst een afspraak. De kosten van het rijbewijs betaalt u bij de aanvraag.

Online uw rijbewijs verlengen

Vanaf 1 mei 2022 kunnen inwoners van de gemeente Maashorst het rijbewijs online verlengen via de website van de RDW. Het is een proef van de RDW en Maashorst doet er graag aan mee. Het bespaart u een extra bezoek aan het gemeentehuis én de gemeente zet hiermee alweer een stap in de verbetering van haar dienstverlening. Let op! Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig. U heeft hier een geldig reisdocument voor nodig of een rijbewijs afgegeven na 2014.

Rijbewijs online verlengen | RDW (Deze link gaat naar een andere website)

Eén keer naar het gemeentehuis

Voor het verlengen van een rijbewijs of voor het vernieuwen van een rijbewijs door een categorie-uitbreiding moest u eerder twee keer naar het gemeentehuis. Eén keer om het document aan te vragen, één keer om het document op te halen. De eerste stap kan nu volledig digitaal, zodat u alleen naar het gemeentehuis hoeft te komen om het document op te halen. Hiervoor moet u wel een afspraak (Deze link gaat naar een andere website)maken. Afhalen kan op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur én op dinsdag- en donderdagavond tot 20.00 uur.

Erkende fotograaf

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die gemaakt is bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl (Deze link gaat naar een andere website).

YouTube-filmpje RDW - online verlengen rijbewijs (Deze link gaat naar een andere website)

Uitzonderingen

Als u voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt of uw rijbewijs is gestolen of kwijtgeraakt, dan moet u nog wel naar het gemeentehuis komen voor de aanvraag. Dit komt omdat de gemeente in die gevallen ook de identiteit van de aanvrager moet vaststellen.

Het is voor u niet mogelijk om de ID-check toe te voegen aan de DigiD app. Hiervoor heeft u een Android smartphone versie 7.0 of hoger of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13.2 of hoger nodig. U heeft hierbij één van de volgende documenten nodig:

Wat moet u meenemen bij de aanvraag

Wanneer van toepassing ook:

Ophalen rijbewijs

Na 6 werkdagen kunt u uw rijbewijs persoonlijk ophalen.

Wat moet u meenemen bij het ophalen:

Afspraak maken afhalen rijbewijs (Deze link gaat naar een andere website)

Spoedaanvraag

Heeft u het rijbewijs snel nodig? Dat kan. U kunt hiervoor een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, dan ligt die na twee werkdagen voor u klaar. U kunt het document vanaf 11.00 uur ophalen op afspraak (Deze link gaat naar een andere website).

Prijs

In verband met de Wet Digitale Overheid worden per 1 juli 2023 de rijbewijstarieven verhoogd.

Prijzen rijbewijs
Product Prijs
2023
Prijs
per 1 juli 2023
(Brommer)Rijbewijs € 44,65 € 48,15
Spoedtoeslag € 34,10 € 34,10
Gezondheidsverklaring € 41,00 € 41,00

Rijbewijs vermist?

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie van vermissing van uw rijbewijs. Aangifte van vermissing kunt u op twee manieren regelen:

Zodra u de vermissing heeft doorgegeven, is het rijbewijs als vermist geregistreerd en niet meer geldig. Het is niet mogelijk om dit ongedaan te maken!

Gezondheidsverklaring - medische keuring

In een aantal gevallen heeft u een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) nodig. Hierop vult u de vragen in over uw gezondheid. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bepaalt of uw rijbewijs mag halen of verlengen. U heeft de gezondheidsverklaring nodig als:

Waar is een gezondheidsverklaring verkrijgbaar?

Vraagt u het digitaal aan bij het CBR, dan kunt u via Mijn CBR de status van uw aanvraag van de Gezondheidsverklaring inzien. Via ‘Mijn Gezondheidsverklaring’ is onder andere te zien of de verklaring is ontvangen door het CBR. Ook kunt u zien welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen. Het advies van het CBR is om de Gezondheidsverklaring digitaal aan te vragen, in verband met de verwerkingstijd. Digitale aanvragen worden namelijk sneller verwerkt dan schriftelijke aanvragen.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Dankzij 2toDrive (Deze link gaat naar een andere website) kunnen jongeren al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen én het aanvraagformulier vindt u op de website van de RDW (Deze link gaat naar een andere website). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD. Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas heeft ontvangen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijgt u binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (tractor)

Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Buitenlands rijbewijs omwisselen voor Nederlands rijbewijs

Woont u in Nederland, maar heeft u nog een buitenlands rijbewijs? Dan kan het zijn dat u uw rijbewijs om moet wisselen. Voor de voorwaarden en meer informatie over het omwisselen van het rijbewijs, kunt u terecht u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) en de website van de RDW (Deze link gaat naar een andere website).

Identiteitsfraude

Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen. Fraudeurs gebruiken bijvoorbeeld de kopieën van identiteitsbewijzen. Geef daarom nooit zomaar uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument af. Wilt u weten hoe u fraude kunt voorkomen? Of heeft u een vermoeden dat uw identiteitsgegevens worden misbruikt? Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over identiteitsfraude. (Deze link gaat naar een andere website)

Informatie over de Brexit

Heeft u vragen over of de Brexit gevolgen heeft voor uw rijbewijs? Neem dan contact met de RDW. (Deze link gaat naar een andere website)

Meer informatie over rijbewijzen?

Wilt u meer lezen over rijbewijzen, wetgeving wegverkeer of andere producten van het RDW? Actuele informatie vindt u op de website van het RDW (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?