Rijbewijs

Let op!Let op: Verloopt je rijbewijs in 2024? Houd dan rekening met langere wachttijden voor het aanvragen en ophalen.

Als je voor een rijbewijs aanvraagt, kan dit bij het gemeentehuis of online. Als je voor de eerste keer geslaagd bent voor je rijbewijs, dan kun je het rijbewijs niet online aanvragen. Je moet dan naar het gemeentehuis komen. Zorg dat je jouw afspraak op tijd inplant. Je kunt al een afspraak maken voor de dag van je rijexamen.

Online rijbewijs verlengen

Vanaf 1 mei 2022 kunnen inwoners van de gemeente Maashorst het rijbewijs online verlengen via de website van de RDW. Het is een proef van de RDW en Maashorst doet er graag aan mee. Het bespaart je een extra bezoek aan het gemeentehuis én de gemeente zet hiermee alweer een stap in de verbetering van haar dienstverlening. Let op! Hiervoor heb je de DigiD-app nodig. Voor de DigiD-app heb je een geldig reisdocument of een rijbewijs nodig dat is afgegeven na 2014.

Rijbewijs online verlengen | RDW (Deze link gaat naar een andere website)

Eén keer naar het gemeentehuis

Voor het verlengen van een rijbewijs of voor het vernieuwen van een rijbewijs door een categorie-uitbreiding moest je eerder twee keer naar het gemeentehuis. Eén keer om het document aan te vragen, één keer om het document op te halen. De eerste stap kan nu volledig digitaal, zodat je alleen naar het gemeentehuis hoeft te komen om het document op te halen. Hiervoor moet je wel een afspraak (Deze link gaat naar een andere website)maken. Afhalen kan op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur én op dinsdag- en donderdagavond tot 20.00 uur.

Erkende fotograaf

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die gemaakt is bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl (Deze link gaat naar een andere website).

YouTube-filmpje RDW - online verlengen rijbewijs (Deze link gaat naar een andere website)

Uitzonderingen

Als je voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt of je rijbewijs is gestolen of kwijtgeraakt, dan moet je nog wel naar het gemeentehuis komen voor de aanvraag. Dit komt omdat de gemeente in die gevallen ook de identiteit van de aanvrager moet vaststellen.

Om de ID-check toe te voegen aan de DigiD app heb je een Android smartphone versie 7.0 of hoger of een iPhone 7 of hoger met iOS versie 13.2 of hoger nodig. Je hebt hierbij ook één van de volgende documenten nodig:

Rijbewijs aanvragen/verlengen op afspraak

Maak op tijd een afspraak voor het aanvragen én voor het ophalen van je rijbewijs. Je kunt een afspraak al een paar maanden van tevoren inplannen. Na 6 werkdagen kun je jouw rijbewijs op afspraak ophalen.

Maak op tijd een afspraak voor het aanvragen én voor het ophalen van je rijbewijs. Je kunt een afspraak al een paar maanden van tevoren inplannen. Plan bijvoorbeeld een afspraak in twee weken voordat je rijbewijs verloopt.

Na 6 werkdagen kun je jouw rijbewijs op afspraak afhalen.

Wat moet je meenemen bij de aanvraag

Wanneer van toepassing ook:

Ophalen rijbewijs

Na 6 werkdagen kun je jouw rijbewijs persoonlijk ophalen.

Wat moet je meenemen bij het ophalen?

Afspraak maken afhalen rijbewijs (Deze link gaat naar een andere website)

Spoedaanvraag

Heb je het rijbewijs snel nodig? Dat kan. Je kunt hiervoor een spoedaanvraag doen. Als je het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, dan ligt die na twee werkdagen voor je klaar. Je kunt het document vanaf 11.00 uur ophalen op afspraak (Deze link gaat naar een andere website).

Let op: bij een spoedaanvraag moet je spoedtoeslag betalen.

Prijs

Product Prijs
2024
(Brommer)Rijbewijs € 51,10
Spoedtoeslag € 39,65
Gezondheidsverklaring € 44,50

Rijbewijs kwijt en wil je een nieuwe aanvragen?

Het is fijn als je de vermissing zelf doorgeeft via de website van de RDW (Deze link gaat naar een andere website). Lukt dit niet, dan kun je tijdens het aanvragen van het nieuwe rijbewijs de vermissing doorgeven.

Maak een uitgebreide afspraak om de vermissing door te geven en een nieuw rijbewijs aan te vragen (Deze link gaat naar een andere website)

Rijbewijs vermist?

Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie van vermissing van kpuw rijbewijs. Aangifte van vermissing kun je op twee manieren regelen:

Zodra je de vermissing heeft doorgegeven, is het rijbewijs als vermist geregistreerd en niet meer geldig. Het is niet mogelijk om dit ongedaan te maken!

Gezondheidsverklaring - medische keuring

In een aantal gevallen heb je een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) nodig. Hierop vul je de vragen in over jouw gezondheid. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bepaalt of je jouw rijbewijs mag halen of verlengen. Je hebt de gezondheidsverklaring nodig als:

Waar is een gezondheidsverklaring verkrijgbaar?

Vraag je het digitaal aan bij het CBR, dan kun je via Mijn CBR de status van je aanvraag van de Gezondheidsverklaring inzien. Via ‘Mijn Gezondheidsverklaring’ is onder andere te zien of de verklaring is ontvangen door het CBR. Ook kun je zien welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen. Het advies van het CBR is om de Gezondheidsverklaring digitaal aan te vragen, in verband met de verwerkingstijd. Digitale aanvragen worden namelijk sneller verwerkt dan schriftelijke aanvragen.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Dankzij 2toDrive (Deze link gaat naar een andere website) kunnen jongeren al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen én het aanvraagformulier vind je op de website van de RDW (Deze link gaat naar een andere website). Je moet voor dit formulier inloggen met DigiD. Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas heeft ontvangen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.

T-rijbewijs (tractor)

Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Deze categorie geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).

Buitenlands rijbewijs omwisselen voor Nederlands rijbewijs

Woon je in Nederland, maar heb je nog een buitenlands rijbewijs? Dan kan het zijn dat je jouw rijbewijs om moet wisselen. Kijk eerst of je jouw rijbewijs moet omwisselen op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) en de website van de RDW (Deze link gaat naar een andere website). Is het inderdaad nodig om jouw rijbewijs om te wisselen? Maak dan een afspraak (Deze link gaat naar een andere website) om dit op het gemeentehuis te doen.

Identiteitsfraude

Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen. Fraudeurs gebruiken bijvoorbeeld de kopieën van identiteitsbewijzen. Geef daarom nooit zomaar je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument af. Wil je weten hoe je fraude kunt voorkomen? Of heb je een vermoeden dat jouw identiteitsgegevens worden misbruikt? Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over identiteitsfraude. (Deze link gaat naar een andere website)

Wat houdt inloggen met rijbewijs in?

Lees meer over inloggen met je identiteitsbewijs.

Informatie over de Brexit

Heb je vragen over of de Brexit gevolgen heeft voor jouw rijbewijs? Neem dan contact met de RDW. (Deze link gaat naar een andere website)

Meer informatie over rijbewijzen?

Wil je meer lezen over rijbewijzen, wetgeving wegverkeer of andere producten van het RDW? Actuele informatie vind je op de website van het RDW (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?