Rechter staat opvang 200 mensen in Van der Valk toe

Geplaatst op woensdag 27 december 2023

Bron: Communicatie

De rechter oordeelde vrijdagmiddag 22 december dat er voorlopig 200 mensen mogen worden gehuisvest in het Van der Valkhotel in Uden. Dat gebeurde nadat omwonenden een schorsing hadden gevraagd van de omgevingsvergunning voor de huisvesting van 300 mensen.

In het vonnis van de rechter staat dat er de komende weken twee dingen kunnen gebeuren: het gaat goed, of het gaat niet goed. Als het goed gaat, kunnen COA of gemeente verzoeken om een verhoging van het aantal personen. Als het niet goed gaat, kunnen omwonenden vragen om aanscherping.

Humane opvang

Burgemeester Rianne Donders is opgelucht dat de 88 mensen die sinds woensdag al verblijven in de opvang mogen blijven, en dat er nog ruim 100 mensen extra mogen komen. “Uiteindelijk was het ons daarom altijd te doen: humane opvang regelen voor mensen in nood. Het is goed dat dat nu kan.” De rechter legde ook een aantal voorwaarden op. Zo moet er elke week een bewonersoverleg worden gehouden, waarbij meer inwoners betrokken moeten worden dan tot op heden het geval was. Donders: “We gaan met het COA overleggen hoe we dat zo goed mogelijk vorm kunnen geven. Want natuurlijk willen we spreken met onze inwoners.“

Ook moet het COA het veiligheidsplan naleven. Dit plan kwam tot stand in overleg met de omwonenden. Daarin staat onder meer dat er 24 uur per dag toezicht aanwezig is in de opvang, en dat de opvang 24 uur per dag telefonisch bereikbaar moet zijn. Daarnaast moet de gemeente intensief toezicht laten houden op de fietstunnel en het foodcourt, niet alleen met camera’s maar ook door politie en boa’s.

De rechter vroeg partijen om een maand te kijken hoe de opvang gaat, voor ze eventueel terug naar de rechter gaan.

• Maashorst: 310 nieuwe woningen in 2023

23 feb 2024 - Binnen de gemeente Maashorst kregen vorig jaar 310 huishoudens de sleutels van een nieuw huis. “Met dit aantal nieuwe woningen liggen we zelfs voor op schema met onze bouwplannen”, constateert wethouder Franko van Lankvelt (Wonen) tevreden.

• Samenwerking Gemeente en GGD : ‘Gezonde start voor ieder kind’

21 feb 2024 - Niet ieder kind heeft een gezonde start van zijn/haar leven, terwijl juist de eerste 1000 dagen rondom de geboorte in grote mate de kansen voor later bepalen. Hiervoor biedt het actieprogramma Kansrijke Start ondersteuning.

• Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

20 feb 2024 - Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit.

• Geen avondopenstelling van Burgerzaken op dinsdag 12 maart

20 feb 2024 - Dinsdagavond 12 maart is er géén avondopenstelling van Burgerzaken. Dit in verband met de installatie van Hans van der Pas tot nieuwe burgemeester van Maashorst.