Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent. Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

Geplaatst op dinsdag 20 februari 2024

Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit. Bermen worden hersteld naar hun oorspronkelijke breedte. Waar nodig worden bomen en struiken aangeplant. De bermen langs zandwegen worden in de toekomst gefaseerd en in verschillende perioden van het jaar gemaaid door de specialisten van team Uitvoering.

Op een speciale dag in november, de Boomfeestdag, hebben kinderen een eerste aanzet gegeven en geholpen bij het planten van nieuwe struiken zoals meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos. Deze struiken gaan op termijn een dichte gemengde haag vormen. De overgebleven berm wordt dit voorjaar ingezaaid met een inheems bloemenmengsel.

“De nieuwe hagen, bomen en struiken langs zandwegen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze zijn dus ook belangrijk voor dieren”, legt wethouder Jeroen van den Heuvel uit. “Ze fungeren als paden en vormen zo verbindingen tussen voedsel en rustgebieden, bieden voedsel voor vogels en insecten en een veilige plek om te schuilen en nesten te maken. Zo zorgen de nieuwe aanpassingen niet alleen voor betere zandwegen, maar helpen ze ook de natuur in het gebied gezond te houden.”

Binnenkort gaan we de zandwegen in het gebied tussen grofweg Zeeland en het Duits-lijntje onderzoeken. Dit onderzoek gaat zich vooral richten op aanwezige biodiversiteit, cultuurhistorie en recreatieve mogelijkheden van het gebied en hoe deze versterkt en verbeterd kunnen worden.

Meer nieuws

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?