Onze bermen worden nog mooier voor mens en dier

Geplaatst op dinsdag 20 februari 2024

Rondom de prachtige zandwegen in onze gemeente zijn interessante veranderingen gaande om de natuur te verbeteren. Problemen zoals het breder worden van de zandwegen, door bijvoorbeeld onderhoud, worden nu aangepakt met de nadruk op het herstellen van de biodiversiteit. Bermen worden hersteld naar hun oorspronkelijke breedte. Waar nodig worden bomen en struiken aangeplant. De bermen langs zandwegen worden in de toekomst gefaseerd en in verschillende perioden van het jaar gemaaid door de specialisten van team Uitvoering.

Op een speciale dag in november, de Boomfeestdag, hebben kinderen een eerste aanzet gegeven en geholpen bij het planten van nieuwe struiken zoals meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos. Deze struiken gaan op termijn een dichte gemengde haag vormen. De overgebleven berm wordt dit voorjaar ingezaaid met een inheems bloemenmengsel.

“De nieuwe hagen, bomen en struiken langs zandwegen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze zijn dus ook belangrijk voor dieren”, legt wethouder Jeroen van den Heuvel uit. “Ze fungeren als paden en vormen zo verbindingen tussen voedsel en rustgebieden, bieden voedsel voor vogels en insecten en een veilige plek om te schuilen en nesten te maken. Zo zorgen de nieuwe aanpassingen niet alleen voor betere zandwegen, maar helpen ze ook de natuur in het gebied gezond te houden.”

Binnenkort gaan we de zandwegen in het gebied tussen grofweg Zeeland en het Duits-lijntje onderzoeken. Dit onderzoek gaat zich vooral richten op aanwezige biodiversiteit, cultuurhistorie en recreatieve mogelijkheden van het gebied en hoe deze versterkt en verbeterd kunnen worden.

Meer nieuws

 • Financiën op orde, maar investeren in toekomst is nodig

  23 mei 2024 - Maashorst ligt op schema met de bestuurlijke plannen en de financiën zijn op orde. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023. Ook investeert Maashorst in de gemeentelijke organisatie, zodat die klaar is voor de toekomst. Dat blijkt ook uit de Kadernota voor 2025.

 • De milieustraat komt naar je toe!

  23 mei 2024 - Maashorst begint in juni met een mobiele milieustraat. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Afval): “Daarmee willen we het inwoners makkelijker maken om hun recyclebaar, klein grof huishoudelijk afval en klein chemisch afval te scheiden.”

 • Merielle ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning

  23 mei 2024 - Merielle van Dijk (22 jaar) ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning voor haar enorme inzet als vrijwilliger bij de SOS in Volkel.

 • Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk benoemd tot Hofleverancier

  22 mei 2024 - Woensdag 22 mei had locoburgemeester Gijs van Heeswijk de eer om, namens de koning, het predicaat Hofleverancier te overhandigen aan Geert van Kraaij van Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?