Subsidieloket LEADER De Brabantse Peel is officieel geopend

Geplaatst op dinsdag 23 april 2024

Sinds donderdag 18 april is het subsidieloket voor LEADER De Brabantse Peel officieel geopend. Dit loket is er voor iedereen die een goed idee heeft om zijn of haar dorp in de Brabantse Peel een nog fijnere plek te maken om te leven. Dit bestrijkt een gebied vanaf Noord-Limburg tot en met Maashorst en Land van Cuijk. Voor een toekomstbestendige Brabantse Peel is in totaal een subsidie van maar liefst 2,5 miljoen euro beschikbaar.

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat nieuwe projecten in de Brabantse Peel helpt realiseren. Dat zijn projecten voor en door inwoners. Want wie kent zijn eigen omgeving nu beter dan de mensen die er zelf wonen? Daarom mogen zij hun projectidee indienen. Als het idee past binnen de doelstellingen van LEADER De Brabantse Peel, dan kan dit een mooie financiële bijdrage opleveren.

Begeleiding bij subsidieaanvraag

LEADER biedt niet alleen financiële steun, maar ook begeleiding. Initiatiefnemers worden begeleid van projectidee tot subsidieaanvraag. Hiervoor staan de LEADER-coördinator en de leden van de LAG (Lokale Actie Groep) opgesteld. Voor kleine ontwikkelprojecten is een subsidie van minimaal € 3.000 tot maximaal € 15.000 mogelijk. Voor grote impactprojecten is een subsidie mogelijk van minimaal € 15.000 tot maximaal € 125.000.

Laat je inspireren

De Brabantse Peel is niet het enige LEADER-gebied. Door heel Nederland zijn al veel mooie LEADER-projecten gerealiseerd. Zo opende een groep inwoners in Leusden de Ambachtshoeve, het Lerend Netwerk Boerenambachten. Hier brengen ouderen, die de landbouwambachten nog meester zijn, hun kennis over op jongeren. In Winschoten werd een oud leegstaand schoolpand getransformeerd tot kinderdagverblijf. En in Utrecht werd de app Mijn Boerderijtje ontwikkeld, waar mensen uit de stad via hun telefoon kunnen ‘meeboeren’ op het platteland.

Projectaanvraag indienen

Sinds donderdag 18 april kunnen projectaanvragen ingediend worden bij subsidieloket Stimulus. Op de LEADER-website (Deze link gaat naar een andere website) staat alle informatie die helpt om de aanvraag voor te bereiden en te zien of deze voldoet aan de voorwaarden. De Lokale Actiegroep (LAG) van LEADER De Brabantse Peel beoordeelt vervolgens of ingediende initiatieven in aanmerking komen voor de officiële subsidieaanvraag.

LEADER de Brabantse Peel wordt ondersteund door de gemeenten Asten, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Land van Cuijk, Someren, Maashorst, Helmond, het oostelijke gedeelte van de gemeente Meierijstad en Waterschap Aa en Maas. Innovatiehuis de Peel is penvoerder van het programma.

• Financiën op orde, maar investeren in toekomst is nodig

23 mei 2024 - Maashorst ligt op schema met de bestuurlijke plannen en de financiën zijn op orde. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023. Ook investeert Maashorst in de gemeentelijke organisatie, zodat die klaar is voor de toekomst. Dat blijkt ook uit de Kadernota voor 2025.

• De milieustraat komt naar je toe!

23 mei 2024 - Maashorst begint in juni met een mobiele milieustraat. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Afval): “Daarmee willen we het inwoners makkelijker maken om hun recyclebaar, klein grof huishoudelijk afval en klein chemisch afval te scheiden.”

• Merielle ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning

23 mei 2024 - Merielle van Dijk (22 jaar) ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning voor haar enorme inzet als vrijwilliger bij de SOS in Volkel.

• Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk benoemd tot Hofleverancier

22 mei 2024 - Woensdag 22 mei had locoburgemeester Gijs van Heeswijk de eer om, namens de koning, het predicaat Hofleverancier te overhandigen aan Geert van Kraaij van Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?