De milieustraat komt naar je toe!

Geplaatst op donderdag 23 mei 2024

Maashorst start proef met ophalen klein recyclebaar afval

Maashorst begint in juni met een mobiele milieustraat. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Afval): “Daarmee willen we het inwoners makkelijker maken om hun recyclebaar, klein grof huishoudelijk afval en klein chemisch afval te scheiden.”

We zetten in Maashorst met zijn allen goede stappen in het scheiden van afval. Toch komen bij het restafval nog veel spullen terecht die eigenlijk op de Milieustraat thuishoren. Dat zijn vaak waardevolle materialen die goed hergebruikt kunnen worden.

Uit enquêtes en gesprekken met inwoners is gebleken dat mensen het niet altijd praktisch vinden om met kleine hoeveelheden afval naar de Milieustraat te gaan. En daardoor belanden deze spullen vaak bij het restafval. Uit de resultaten van de enquête onder inwoners in 2022 kwam de behoefte aan inleverpunten dichterbij naar voren. En uit de proef met de kca-wagen in 2023 in Schaijk bleek dat ook deze service erg gewaardeerd werd. Wethouder Jeroen van den Heuvel: “Daarom gaan we nu een mobiele milieustraat inzetten. Daarmee breiden we onze dienstverlening uit en helpen we inwoners bij het gescheiden aanbieden van afval. Makkelijk, toegankelijk en in de buurt.”

Hoe werkt de mobiele milieustraat?

De mobiele milieustraat staat steeds voor een paar uur op een plek in de dorpen. Daar kunnen inwoners per keer maximaal een grote boodschappentas vol met recyclebaar afval en klein chemisch afval inleveren. Denk aan kleine elektrische apparaten, harde kunststoffen, metalen en hout. Het moet passen in een grote boodschappentas.Het afval wordt zorgvuldig door de medewerkers gesorteerd.

Niet alle soorten afval kunnen ingeleverd worden bij de mobiele milieustraat. Asbest, restafval en tuinafval neemt de mobiele milieustraat niet in. Grotere hoeveelheden afval of grotere spullen moeten sowieso nog steeds naar de Milieustraat in Uden worden gebracht.

Paar uur per plek

De proef start in juni, met een vervolg in september en december. De mobiele milieustraat verschijnt op centrale en goed bereikbare locaties in alle kernen. Na een paar uur vertrekt de mobiele milieustraat weer naar de volgende locatie. De exacte locaties en data maken we binnenkort bekend via onze gemeentepagina in de huis-aan-huisbladen, onze social media en de afvalapp.

De inzameldagen vinden doordeweeks plaats. Het mobiel inzamelen kan helaas niet op zaterdag, omdat de inzamelaar dan geen personeel heeft.

Gratis!

Het gebruik van de mobiele milieustraat is gratis. “Door onze inwoners de mogelijkheid te geven hun klein recyclebaar afval laagdrempelig en gratis aan te bieden maken we afval scheiden makkelijker”, zegt Jeroen van den Heuvel. “En zorgen we samen voor een duurzaam Maashorst.”

Meer nieuws

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?