Ontheffing luchtruimgebruik

Wil je met een luchtvaartuig opstijgen of landen buiten een luchthaven? De algemene regel is dat het verboden is om dit te doen op een ander terrein dan een luchthaven. In sommige gevallen kan de provincie Noord-Brabant ontheffing verlenen om andere terreinen dan luchthavens te mogen gebruiken.

Alleen de provincie kan ontheffing verlenen voor het gebruik van andere terreinen dan luchthavens. Voorheen kon men ook bij de gemeente toestemming vragen om buiten een officieel luchtvaartterrein op te stijgen of te landen, maar dit is sinds 2009 niet meer mogelijk.

Je vraagt een ontheffing voor gebruik van het luchtruim schriftelijk aan bij de provincie Noord-Brabant. Dit heet een TUG-ontheffing ('tijdelijk en uitzonderlijk gebruik'). In jouw verzoek vermeld je datum en tijdstip, locatie, naam van de verantwoordelijke persoon en de maatschappij en het registratienummer van het toestel. De provincie besluit binnen vier weken over de aanvraag.

Voorwaarden en kosten

Informeer naar de voorwaarden en de kosten bij de provincie Noord-Brabant. 

Oplaten helium/wensballonnen

Het oplaten van een wensballon is niet toegestaan in de gemeente Maashorst. Voor het oplaten van helium ballonnen moet je contact opnemen met Vliegbasis Volkel via 0413 - 27 69 11. Zij kunnen vertellen of het toegestaan is op het door jouw gewenste moment.

Heliumballonnen kunnen voor de vliegtuigen die opstijgen en landen gevaarlijk zijn. In het algemeen gelden de volgende regels voor ballonnen:

Houd bij het oplaten van helium ballonnen ook rekening met de negatieve gevolgen. Dieren kunnen verstrikt raken in de linten of zien de ballonresten aan voor voedsel. Daarnaast kunnen de plastic bevestigingsclips en linten niet in de natuur worden afgebroken.

Drones

Vanwege de veiligheid is het in de gemeente Maashorst verboden om te vliegen met een drone. Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website) vind je de regels voor vliegen met een drone en de gebieden waar je wel mag vliegen.

Hete luchtballon

Als je buiten een officieel luchtvaartterrein op het grondgebied van de gemeente wilt opstijgen of landen met bijvoorbeeld een helikopter, hete luchtballon, kabelballon of sommige landbouwvliegtuigen, heb je hiervoor een 'Verklaring van geen Bezwaar' nodig. De burgemeester kan deze verklaring afgeven.

Je hebt de verklaring nodig als je buiten een officieel luchtvaartterrein wilt opstijgen of landen (als je landt in een andere gemeente dus ook van die burgemeester).

Aanvragen

Wil je een 'Verklaring van geen bezwaar' aanvragen, dan moet je een schriftelijk verzoek indienen via info@gemeentemaashorst.nl.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?