Inspreken bij vergaderingen

Wil je graag je mening delen of een idee inbrengen? Dan kun je inspreken tijdens een commissievergadering.

Misschien vind je dat spannend of weet je niet zo goed hoe dit werkt. Op deze pagina lees je er daarom meer over. Heb je hulp nodig, dan kun je ook altijd contact opnemen met de griffie.

Over welke onderwerpen mag ik inspreken?

Je kunt eigenlijk over alle onderwerpen inspreken. Dus over onderwerpen die op de agenda staan en die niet op de agenda staan. Er zijn een paar uitzonderingen. Je kunt bijvoorbeeld niet inspreken over een besluit waartegen je in beroep kan gaan via een rechter, zoals een omgevingsplan. Twijfel je of je over jouw onderwerp mag inspreken? Neem dan contact op met de griffie, het team dat de gemeenteraad helpt in zijn werk.

Inspreken tijdens een vergadering. Hoe werkt dat?

Stap 1: aanmelden

Je meldt je per e-mail aan. Dit kan op zijn laatst tot 12.00 uur op de dag vóór de vergadering. Zet in je mail je naam, adres, telefoonnummer en het onderwerp waarover je wilt praten. Stuur je mail naar griffie@gemeentemaashorst.nl. Iemand van de griffie belt je dan om uit te leggen hoe het inspreken gaat. Je hoort wanneer je inspreekt en hoe laat je er moet zijn. Heb je vragen of wil je advies, dan kun je contact met hen opnemen. Je hoeft niet van tevoren te laten zien wat je wilt vertellen, maar het mag wel.

Stap 2: binnenkomen

Je komt op de afgesproken tijd en datum naar de vergadering. Iemand van de griffie ontvangt je daar. Is het voor jou de eerste keer? Dan laat de griffiemedewerker zien waar het spreekgestoelte staat en hoe de microfoon werkt. Tijdens de vergadering zit je op de publiekstribune.

Stap 3: inspreken

De voorzitter van de vergadering geeft aan wanneer je mag inspreken. Als je aan de beurt bent, mag je achter het spreekgestoelte gaan staan. Je krijgt maximaal drie minuten. Goed om te weten: ga je iets zeggen over wat wél op de agenda staat? Dan spreek je in vlak voordat het agendapunt besproken wordt. Ga je iets zeggen over wat niet op de agenda staat? Daar is een apart moment voor tijdens de vergadering. Wanneer je mag spreken, hangt dus af van je onderwerp.

Stap 4: na het inspreken

Na het inspreken, kunnen raadsleden vragen aan je stellen. De raadsleden laten je niet weten of en wat ze met jouw informatie doen . Maar je maakt ze wel bewust van jouw onderwerp. Soms nemen ze later nog contact met je op. Inspreken heeft dus altijd zin.

Stap 5: naar huis gaan

Als de vragen zijn gesteld, mag je weer op de publiekstribune gaan zitten. Graag zelfs. Je bent van harte welkom. Je mag natuurlijk ook naar huis gaan. Bedankt in ieder geval voor jouw bijdrage!

Tips om goed in te spreken

Wist je dat...

...alle afspraken over het inspreken in een Reglement van Orde (Deze link gaat naar een andere website) staan? Dit is een juridische tekst. Vind je dit lastig te begrijpen? De griffie helpt je graag verder.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?