Verhuizen naar het buitenland

Als u voor meer dan acht maanden naar het buitenland verhuist (emigratie), dan moet u zich uit laten uitschrijven bij de gemeente waar u woont. Dit hoeft niet 8 maanden aaneengesloten te zijn. Aangifte kan vanaf vijf dagen voor vertrek. Uw verhuizing wordt verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Een verhuizing naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba is ook een verhuizing naar het buitenland.

U moet uw verhuizing melden voordat u vertrekt. Dat kan op zijn vroegst 4 weken van tevoren en op zijn laatst op de dag van uw vertrek per post. Bent u al in het buitenland, meldt dit zo snel mogelijk bij de gemeente van vertrek.

Hoe geeft u de verhuizing door?

Schriftelijk

Alleen als alle gezinsleden van het adres meeverhuizen naar het buitenland, kan er schriftelijk aangifte gedaan worden door:

Persoonlijk

Blijven er gezinsleden achter op het adres, dan moeten alle personen die meeverhuizen persoonlijk aangifte doen. Maak hiervoor een afspraak. (Deze link gaat naar een andere website) Ook minderjarige kinderen die mee verhuizen, moeten bij de afspraak aanwezig zijn. Aangifte van vertrek door een gemachtigde is hier niet mogelijk.

Wat moet u meenemen:

Neem mee naar uw afspraak:

Prijs

Aan het melden van een verhuizing naar het buitenland zijn geen kosten verbonden.

Bewijs van uitschrijving

De gemeente kan u alleen een bewijs van uitschrijving meegeven op het moment van uitschrijving. Geef dit aan bij uw afspraak. Een bewijs van uitschrijving kost € 8,80. Bent u al (langer) uitgeschreven en blijkt u een bewijs nodig te hebben? Regel deze dan bij één van de zogenoemde RNI-gemeenten (Deze link gaat naar een andere website).

Bij vertrek naar Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba kunnen wij kosteloos een verhuisbericht aan betrokkene verstrekken.

Wat moet ik nog meer regelen?

Wat u moet regelen als u gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet u voor uw vertrek rechtsgeldig laten maken.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?