Voorkomen van hinder eikenprocessierups

Geplaatst op maandag 22 april 2024

Bron: communicatie

Eind april, begin mei start een aannemer in opdracht van de gemeente met de preventieve aanpak van de eikenprocessierupsen. Dit betekent dat we de rupsen bestrijden voordat ze hun brandharen krijgen. Die brandharen zorgen namelijk voor jeuk en overlast. De laatste jaren waren er minder eikenprocessierupsen en daarmee ook minder overlast. Vorig jaar zetten we daarom in op een heel minimale bestrijding. Dat gaan we dit jaar ook weer doen.

Manieren van bestrijding

We bestrijden de processierups op 2 manieren:

1. We spuiten een biologisch middel in de bomen als preventieve bestrijding. Wij doen dit alleen op de moeilijk bereikbare plekken en op locaties waar we eerder veel overlast ervaarden.
  2. Is er toch sprake van overlast? Dan gaan we de nesten van de rupsen wegzuigen.

Duurzame aanpak

De langetermijnaanpak van de eikenprocessierups richt zich vooral op het bevorderen van de biodiversiteit. Door het inrichten van bloemrijke bermen, ophangen van nestkasten en een aangepast maaibeleid wordt de leefomgeving voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals koolmezen, sluipwespen en gaasvliegen, verbeterd. Zo krijgen we een natuurlijke balans waarbij grote uitschieters in plaagdruk niet meer voorkomen.

Toch overlast? Meld het

Wanneer je overlast ervaart van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen, kun je een melding openbare ruimte (MOR-melding) doen ongediertebestrijding en eikenprocessierups). Bij vragen kun je contact opnemen met onze buitendienst via 0413 - 28 19 11. Geven eikenprocessierupsen overlast op eigen terrein, dan kun je contact opnemen met een erkende plaagdierbestrijder.

Dit kunnen we samen doen

Naast de bestrijding proberen we de omgeving aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Ook dit jaar hebben we weer extra nestkasten voor koolmezen opgehangen en passen we meer biodiversiteit in beplanting en kruiden toe. Je kunt als inwoner hier ook aan meewerken. Hang bijvoorbeeld een mezenkast op in je tuin.

Wil je meer weten over de eikenprocessierups of het ophangen van huisjes, ga dan naar www.rupsen.info (Deze link gaat naar een andere website) en www.eikenprocessierups.life (Deze link gaat naar een andere website) .

• Financiën op orde, maar investeren in toekomst is nodig

23 mei 2024 - Maashorst ligt op schema met de bestuurlijke plannen en de financiën zijn op orde. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023. Ook investeert Maashorst in de gemeentelijke organisatie, zodat die klaar is voor de toekomst. Dat blijkt ook uit de Kadernota voor 2025.

• De milieustraat komt naar je toe!

23 mei 2024 - Maashorst begint in juni met een mobiele milieustraat. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Afval): “Daarmee willen we het inwoners makkelijker maken om hun recyclebaar, klein grof huishoudelijk afval en klein chemisch afval te scheiden.”

• Merielle ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning

23 mei 2024 - Merielle van Dijk (22 jaar) ontving vorig jaar een vrijwilligerspenning voor haar enorme inzet als vrijwilliger bij de SOS in Volkel.

• Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk benoemd tot Hofleverancier

22 mei 2024 - Woensdag 22 mei had locoburgemeester Gijs van Heeswijk de eer om, namens de koning, het predicaat Hofleverancier te overhandigen aan Geert van Kraaij van Keurslagerij Van Kraaij in Schaijk.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?