Soorten afval

In een huishouden komt nogal wat afval vrij. Op deze pagina vind je informatie over het scheiden en recyclen van veel voorkomende afvalsoorten. Wat is het en waar moet het naar toe?

Afval kun je gescheiden aanbieden in de restafval- , GFT+E-container en PBD-zak of je brengt het naar de milieustraat.

Elektrische apparaten

Grote en kleine elektrische apparaten lever je in bij de milieustraat. Vaak kun je ook je oude apparaat inleveren bij de winkel waar je een nieuw apparaat koopt. Kleine elektrische apparaten kun je ook bij supermarkten inleveren.

Frituurvet en -olie

Gebruikt frituurvet en -olie kun je naar de milieustraat brengen, de Jumbo in Zeeland of de AH in Schaijk. Doe het vet of de olie in de oude verpakking en lever het in. Gooi oud frituurvet en -olie NOOIT in het toilet of in de afvoer. Het riool kan hierdoor verstopt raken.

Glas

Je kunt verpakkingsglas (glazen verpakkingen van drank, voedsel of cosmetica) weggooien in de glasbakken. Je mag het glas met deksel in de glasbak gooien en hoeft het glas niet schoon te spoelen. Let op: sorteer het glas op kleur (wit, groen, bruin). Andere kleuren glas? Gooi deze bij het bruine glas.

Je vindt de glasbakken in:

Vlakglas (ramen, spiegels, aquaria, gelaagd glas, brandwerend glas, draadglas, isolatieglas, gehard glas et cetera) kun je gratis inleveren bij de milieustraat.

Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT+E)

GFT+E kun je in de groene afvalcontainer verzamelen. Twijfel je of iets in de groene container mag? Kijk dan op de Afvalscheidingswijzer (Deze link gaat naar een andere website).

In de afvalkalender staat wanneer je de groene afvalcontainer aan straat kunt zetten.

Grof huisvuil

Grof huisvuil is afval dat te groot is voor de grijze container of niet in de container mag. Denk aan elektrische apparaten, stoeptegels, chemisch afval enf bouw- en sloopafval. Grof huisvuil kun je naar de milieustraat brengen.

Grof tuinafval

Grof tuinafval kun je inleveren bij de milieustraat. Dit is gratis. Je kunt grof tuinafval ook inleveren bij:

Kijk op websites voor openingstijden en kosten.

Najaar gratis ophalen grof tuinafval

Let op! In het najaar wordt het grof groenafval gratis opgehaald, bij nieuws of via de sociale media houden wij je op de hoogte.

Klein chemisch afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) is een verzamelnaam voor huishoudelijk afval waar schadelijke stoffen inzitten. Hierbij kun je denken aan spaarlampen, batterijen, TL-buizen, lampenolie, bestrijdingsmiddelen, gasflessen, verf, accu’s, medicijnen etc. Twijfel je? Kijk op de Afvalscheidingswijzer (Deze link gaat naar een andere website).

Wil je graag een milieubox om je KCA in te verzamelen, bel ons dan op 0413 - 28 19 11. KCA kun je gratis inleveren bij de milieustraat. In 2023 is in Schaijk een proef geweest met een KCA-wagen. Deze proef gaan we evalueren. Daarna wordt besloten of we hiermee verder gaan.

Sommige KCA kun je op andere plekken inleveren:

Soort KCA

Locatie inleveren

Batterijen Gratis in te leveren in de batterijbak bij alle bouwmarkten en supermarkten.
Lampen

Gratis in te leveren in de lampenbak bij alle bouwmarkten en veel supermarkten.

Oude medicijnen en gebruikte naalden

Gratis in te leveren bij je apotheek.

Gasflessen

Luiers en incontinentiemateriaal

Gebruikte luiers en en incontinentiemateriaal worden vanaf januari 2024 in heel Maashorst gescheiden ingezameld. Op meer dan 20 plekken in Maashorst staan luiercontainers. Vaak bij kinderopvangcentra en dorpshuizen.

Informatie over hoe aan te bieden, waar de luierzakken verkrijgbaar zijn en de locaties waar een luiercontainer staat, vind je hier.

Oud ijzer

Je kunt oud ijzer gratis inleveren bij de milieustraat. Oud ijzer is metaal, roestvrijstaal, zink, aluminium, koper, lood.
Let op: elektrische en elektronische apparaten zijn geen oud ijzer. Deze lever je ook gratis in bij de milieustraat.

Oud papier en karton

Je kunt oud papier wegbrengen naar de milieustraat.

Plaatselijke verenigingen halen oud papier en karton aan huis op. Wat er wel en niet bij oud papier mag, lees je op de afvalscheidingswijzer (Deze link gaat naar een andere website)

Mocht je papierinzameling niet in de afvalkalender staan, informeert jouw papiervereniging jou zelf hierover.

Plastic, Blik en Drankkartons (PBD)

Als je twijfelt of iets bij PBD mag, is dit een goede geheugensteun: PBD is altijd verpakkingsafval. Een oude plastic tuinstoel, een bierkrat of plastic speelgoed hoort dus niet bij PBD. Piepschuim is ook geen PBD. Je kunt ook afvalscheidingswijzer raadplegen (Deze link gaat naar een andere website) doen als je twijfelt.

PBD bied je aan in speciale afvalzakken. Deze zakken kun je ophalen op de volgende afhaalpunten:

Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat je PBD aan straat kunt zetten. PBD-afval hoeft niet schoongespoeld te zijn, wel leeg. Plaats de zakken voor 7.30 uur in de straat waar je ook de grijze en groene afvalcontainer zet.

Statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes

Op kleine plastic flesjes frisdrank/water en op drankblikjes zit 15 cent statiegeld. Dat geld krijg je terug als je ze inlevert bij de winkel.

Restafval

Restafval is afval dat overblijft na het scheiden van je afval. Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat restafval wordt opgehaald. Restafval gaat in de grijze afvalcontainer en gaat uiteindelijk naar de verbrandingsoven. Het verbranden van afval is erg duur. Twijfel je of iets in de grijze afvalcontainer mag? Kijk op de Afvalscheidingswijzer (Deze link gaat naar een andere website).

Op weg naar minder restafval

Veel van ons afval is herbruikbaar (kringloopeconomie). Als we ons denken nog meer omschakelen naar 'van afval naar grondstof' stijgt het hergebruik en daalt de hoeveelheid restafval. Afval zien als grondstof is goedkoper, duurzamer en beter voor onze aarde. Nog beter natuurlijk is het om afval te voorkomen. Op de website van Milieucentraal staan tips om afval te verminderen (Deze link gaat naar een andere website).

Schoon puin

Puin, zonder zand, kun je naar de milieustraat brengen of naar:

Bekijk hun websites voor openingstijden en kosten.

Textiel en schoenen

Textielcontainers staan bij Jumbo Zeeland, de parkeerplaats AH/Jumbo op het Kapelanieplein in Schaijk. Je kunt textiel en schoenen ook naar de milieustraat brengen.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?