Soorten afval

In een huishouden komt nogal wat afval vrij. Op deze pagina vindt u informatie over het scheiden en recyclen van veel voorkomende afvalsoorten. Wat is het en waar moet het naar toe?

Afval kunt u gescheiden aanbieden in de afvalcontainer, GFT-bak en PMD-zakken of u brengt het naar het Duurzaamheidsplein Oss (Deze link gaat naar een andere website).

Elektrische apparaten

Grote en kleine elektrische apparaten levert u in bij het Duurzaamheidsplein Oss. Vaak kunt u ook uw oude apparaat inleveren bij de winkel waar u een nieuw apparaat koopt.

Frituurvet en -olie

Gebruikt frituurvet- en olie kunt u brengen naar het Duurzaamheidsplein Oss, de Jumbo in Zeeland of de AH in Schaijk. Doe het vet of de olie in de oude verpakking en lever het in. Gooi oud frituurvet en -olie NOOIT in het toilet of in de afvoer. Het riool kan hierdoor verstopt raken.

Glas

U kunt verpakkingsglas (glazen verpakkingen van drank, voedsel of cosmetica) weggooien in de glasbakken. U mag het glas met deksel in de glasbak gooien en hoeft het glas niet schoon te spoelen. Let op: sorteer het glas op kleur (wit, groen, bruin). Andere kleuren glas? Gooi deze bij het bruine glas.

U vindt de glasbakken in:

Vlakglas (ramen, spiegels, aquaria, gelaagd glas, brandwerend glas, draadglas, isolatieglas, gehard glas et cetera) kunt u gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein in Oss.

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

GFT kunt u in de groene afvalcontainer verzamelen. GFT is: schillen en resten van groenten en fruit. Gekookte etensresten (vis en vlees), ook graten en botjes, kaas, brood, eischalen, theezakjes, koffiedrap, bladeren, gemaaid gras, planten en onkruid. Twijfelt u of iets in de groene container mag? Doe de afvalcheck (Deze link gaat naar een andere website).

In de afvalkalender staat wanneer u de groene afvalcontainer aan straat kunt zetten.

Grof huisvuil

Grof huisvuil is afval dat te groot is voor de grijze container of niet in de container mag. Denk aan elektrische apparaten, stoeptegels, chemisch afval of bouw- en sloopafval. Grof huisvuil kunt u naar het Duurzaamheidsplein Oss brengen.

Grof tuinafval

Grof tuinafval kunt u inleveren bij het Duurzaamheidsplein in Oss. Dit is gratis.
U kunt grof tuinafval ook brengen naar (of laten ophalen door):

Bekijk hun websites voor de openingstijden en de kosten.

Najaar gratis ophalen grof tuinafval

Let op! In het najaar wordt het grof groenafval gratis opgehaald, bij nieuws of via de sociale media houden wij u hiervan op de hoogte.

Klein chemisch afval (KCA)

Klein chemisch afval (KCA) is een verzamelnaam voor huishoudelijk afval waar schadelijke stoffen inzitten. Hierbij kunt u denken aan spaarlampen, batterijen, Tl-buizen, lampenolie, bestrijdingsmiddelen, gasflessen, verf, accu’s, medicijnen etc. Twijfelt u? Doe de afvalcheck (Deze link gaat naar een andere website).

Klein KCA kunt u in de milieubox verzamelen. Deze milieubox hoort bij uw huis. Geen milieubox en wilt u wel een milieubox? Bel ons op 0413-281911. KCA kunt u gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein Oss.

Klein chemisch afval-wagen in Schaijk in maart, mei, augustus en november 2023

Naast de mogelijkheid om KCA gratis in te leveren bij het Duurzaamheidsplein Oss, zetten we dit jaar op 4 momenten een KCA-wagen in. Zo kunt u uw klein chemisch afval dichterbij inleveren.

Wanneer en waar?

De KCA-wagen van Renewi staat bij Dorpshuis De Phoenix (Pastoor van Winkelstraat 11) op:

Sommige KCA kunt u ook ergens anders inleveren:

Soort KCA

Locatie inleveren

Batterijen Gratis in te leveren in de batterijbak bij alle bouwmarkten, supermarkten, etc. in uw buurt.
Lampen

Gratis in te leveren in de lampenbak bij alle bouwmarkten en veel supermarkten in uw buurt.

Oude medicijnen en gebruikte naalden

Gratis in te leveren bij uw apotheek.

Gasflessen

Oud ijzer

U kunt oud ijzer gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein Oss. Oud ijzer is metaal, roestvrijstaal, zink, aluminium, koper, lood.
Let op: elektrische en elektronische apparaten zijn geen oud ijzer. Deze levert u ook gratis in bij het Duurzaamheidsplein Oss.

Oud papier en karton

U kunt oud papier wegbrengen naar het Duurzaamheidsplein Oss. Plaatselijke verenigingen halen oud papier en karton aan huis op. Dit staat niet in onze afvalkalender omdat de ophaaldagen wisselen.

Wat er wel en niet bij oud papier mag, leest u op Milieucentraal.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)

Als u twijfelt of iets bij PMD mag, is dit een goede geheugensteun: PMD is altijd verpakkingsafval. Een oude plastic tuinstoel, een bierkrat of plastic speelgoed hoort dus niet bij PMD. Piepschuim is ook geen PMD. U kunt ook de afvalcheck (Deze link gaat naar een andere website) doen als u twijfelt.

PMD biedt u aan in speciale afvalzakken. Deze zakken kunt u ophalen op de volgende afhaalpunten:

Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat u PMD aan straat kunt zetten. PMD-afval hoeft niet schoongespoeld te zijn, wel leeg. Plaats de zakken voor 7.00 uur in de straat waar u ook de grijze en groene afvalcontainer zet.

Statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes

Sinds 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. En sinds 1 april 2023 nu ook op drinkblikjes. Bij aankoop betaalt u per flesje 15 cent extra. Dat geld krijgt u weer terug als u deze flesjes en blikjes, net als de andere statiegeldflessen, weer inlevert bij de winkel.

Hoe weet u of u een statiegeldflesje of -blikje heeft?

Op het etiket staat het statiegeldlogo. Op flesjes of blikjes zonder dat logo zit geen statiegeld en is het PBD-afval. Winkels hebben nog voorraad met blikjes zonder statiegeld, dus check het etiket.

Restafval

Restafval is afval dat overblijft na het scheiden van afval. Ga naar de afvalkalender voor de dagen dat restafval wordt opgehaald. Restafval gaat in de grijze afvalcontainer en gaat uiteindelijk naar de verbrandingsoven. Het verbranden van afval is erg duur. Twijfelt u of iets in de grijze afvalcontainer mag? Doe de afvalcheck (Deze link gaat naar een andere website). Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat de u de grijze container aan straat kunt zetten.

Op weg naar minder restafval

Veel van ons afval is herbruikbaar (kringloopeconomie). Als we ons denken nog meer omschakelen naar 'van afval naar grondstof' stijgt het hergebruik en daalt de hoeveelheid restafval. Afval zien als grondstof is goedkoper, duurzamer en beter voor onze aarde. Nog beter natuurlijk is het om afval te voorkomen. Op de website van Milieucentraal staan tips om afval te verminderen (Deze link gaat naar een andere website).

Schoon puin

Puin, zonder zand, kunt u brengen naar het Duurzaamheidsplein Oss. U kunt het ook brengen naar:

Bekijk hun websites voor de openingstijden en de kosten.

Textiel en schoenen

Textielcontainers staan bij Jumbo Zeeland, Parkeerplaats AH/Jumbo, Kapelanieplein Schaijk en bij oude gemeentewerf, Runstraat 59a, Schaijk. U kunt textiel en schoenen ook naar het Duurzaamheidsplein Oss brengen.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?