Soorten afval

In een huishouden komt nogal wat afval vrij. Op deze pagina vindt u informatie over het scheiden en recyclen van veel voorkomende afvalsoorten. Wat is het en waar moet het naar toe?

Afval kunt u gescheiden aanbieden in de afvalcontainer, GFT-bak en PMD-zakken of u brengt het naar het Duurzaamheidsplein Oss.

Elektrische apparaten

Grote en kleine elektrische apparaten levert u in bij het Duurzaamheidsplein Oss.

Vaak kunt u ook uw oude apparaat inleveren bij de winkel waar u een nieuw apparaat koopt.

Frituurvet en -olie

Gebruikt frituurvet- en olie kunt u brengen naar het Duurzaamheidsplein Oss, de Jumbo in Zeeland of de AH in Schaijk. Doe het vet of de olie in de oude verpakking en lever het in.

Gooi oud frituurvet en -olie NOOIT in het toilet of in de afvoer. Het riool kan hierdoor verstopt raken.

Glas

U kunt verpakkingsglas (glazen verpakkingen van drank, voedsel of cosmetica) weggooien in de glasbakken. U mag het glas met deksel in de glasbak gooien en hoeft het glas niet schoon te spoelen. Let op: sorteer het glas op kleur (wit, groen, bruin). Andere kleuren glas? Gooi deze bij het bruine glas.

U vindt de glasbakken in:

Vlakglas (ramen, spiegels, aquaria, gelaagd glas, brandwerend glas, draadglas, isolatieglas, gehard glas et cetera) kunt u gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein in Oss.

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

GFT kunt u in de groene afvalcontainer verzamelen. GFT is: schillen en resten van groenten en fruit. Gekookte etensresten (vis en vlees), ook graten en botjes, kaas, brood, eischalen, theezakjes, koffiedrap, bladeren, gemaaid gras, planten en onkruid. Twijfelt u of iets in de groene container mag? Doe de afvalcheck.

In de afvalkalender staat wanneer u de groene afvalcontainer aan straat kunt zetten.

Grof huisvuil

Grof huisvuil is afval dat te groot is voor de grijze container of niet in de container mag. Denk aan elektrische apparaten, stoeptegels, chemisch afval of bouw- en sloopafval. Grof huisvuil kunt u naar het Duurzaamheidsplein Oss brengen.

Grof tuinafval

Grof tuinafval kunt u inleveren bij het Duurzaamheidsplein in Oss. Dit is gratis.
U kunt grof tuinafval ook brengen naar (of laten ophalen door):

Bekijk hun websites voor de openingstijden en de kosten.

Klein chemisch afval (KCA)

KCA is: spaarlampen, batterijen, Tl-buizen, lampenolie, bestrijdingsmiddelen, gasflessen, verf, accu’s, medicijnen etc. Twijfelt u? Doe de afvalcheck.

Klein KCA kunt u in de milieubox verzamelen. Deze milieubox hoort bij uw huis. Geen milieubox en wilt u wel een milieubox? Bel ons op 0413-281911. KCA kunt u gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein Oss.

Sommige KCA kunt u ook ergens anders inleveren:

Batterijen
  • Gratis in te leveren in de batterijbak bij alle bouwmarkten, supermarkten, etc. in uw buurt.
Lampen
  • Gratis in te leveren in de lampenbak bij alle bouwmarkten en veel supermarkten in uw buurt.
Oude medicijnen en gebruikte naalden
  • Gratis in te leveren bij uw apotheek.
Gasflessen
  • Op veel gasflessen zit statiegeld, zie website www.anwb.nl
  • Breng de fles terug of wissel deze om bij een verkooppunt.

Oud ijzer

U kunt oud ijzer gratis inleveren bij het Duurzaamheidsplein Oss. Oud ijzer is metaal, roestvrijstaal, zink, aluminium, koper, lood.
Let op: elektrische en elektronische apparaten zijn geen oud ijzer. Deze levert u ook gratis in bij het Duurzaamheidsplein Oss.

Oud papier en karton

U kunt oud papier wegbrengen naar het Duurzaamheidsplein Oss.

Plaatselijke verenigingen halen oud papier en karton aan huis op. Dit staat niet in onze afvalkalender omdat de ophaaldagen wisselen.

Wat er wel en niet bij oud papier mag, leest u op Milieucentraal.nl.

Plastic, Metaal en Drankkartons (PMD)

Als u twijfelt of iets bij PMD mag, is dit een goede geheugensteun: PMD is altijd verpakkingsafval. Een oude plastic tuinstoel, een bierkrat of plastic speelgoed hoort dus niet bij PMD. Piepschuim is ook geen PMD. U kunt ook de afvalcheck doen als u twijfelt.

PMD biedt u aan in speciale afvalzakken (Plastic Heroes). Deze zakken kunt u ophalen op de volgende afhaalpunten:

Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat u PMD aan straat kunt zetten. PMD-afval hoeft niet schoongespoeld te zijn, wel leeg. Plaats de zakken voor 7.00 uur in de straat waar u ook de grijze en groene afvalcontainer zet.

Restafval

Restafval is afval dat overblijft na het scheiden van afval. Ga naar de afvalkalender voor de dagen dat restafval wordt opgehaald. Restafval gaat in de grijze afvalcontainer en gaat uiteindelijk naar de verbrandingsoven. Het verbranden van afval is erg duur. Twijfelt u of iets in de grijze afvalcontainer mag? Doe de afvalcheck.
Bekijk de afvalkalender voor de dagen dat de u de grijze container aan straat kunt zetten.

Op weg naar minder restafval

Veel van ons afval is herbruikbaar (kringloopeconomie). Als we ons denken nog meer omschakelen naar 'van afval naar grondstof' stijgt het hergebruik en daalt de hoeveelheid restafval. Afval zien als grondstof is goedkoper, duurzamer en beter voor onze aarde. Nog beter natuurlijk is het om afval te voorkomen. Op de website van Milieucentraal staan tips om afval te verminderen.

Schoon puin

Puin, zonder zand, kunt u brengen naar het Duurzaamheidsplein Oss. U kunt het ook brengen naar:

Bekijk hun websites voor de openingstijden en de kosten.

Textiel en schoenen

In de gemeente staan op verschillende plekken containers waar u gratis kleding in kunt doen. U kunt textiel en schoenen ook naar het Duurzaamheidsplein Oss brengen.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?