Plastic verpakkingen, Blik en Drinkkarton (PBD)

Plastic verpakkingen, blik en drinkkartons (PBD) wordt één keer per week opgehaald. U doet uw PBD in de speciaal daarvoor bestemde afvalzakken. De PBD-zakken zijn gratis verkrijgbaar bij onder andere de afhaalbalie van het gemeentehuis. Op uw persoonlijke afvalkalender kunt u opzoeken wanneer bij u het PBD wordt opgehaald.

Statiegeld

Vanaf donderdag 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Bij aankoop betaalt u per flesje 15 cent extra. Dat geld krijgt u weer terug als u deze flesjes, net als de andere statiegeldflessen, weer inlevert bij de winkel.

Hoe weet u of u een statiegeldflesje heeft?

Op het etiket staat het statiegeldlogo. Op flesjes zonder dat logo zit geen statiegeld en dat is PBD-afval. Winkels hebben nog voorraad met flesjes zonder statiegeld, dus check het etiket. De bedoeling is dat er ook nog statiegeld komt op drinkblikjes later in 2022 of 2023. Dat betekent dat u deze dan ook niet meer bij het PBD hoeft te doen, maar ze kunt inleveren bij winkels. Houd hiervoor het nieuws bij.

Wanneer en hoe het PBD voor inzameling aan straat zetten?

PBD niet opgehaald?

Uitgiftepunten PBD-zakken

U kunt de oranje plastic afvalzakken gratis ophalen op de volgende adressen:

Winkel Adres Plaats
Jumbo Volkel Schakelplein 16 Volkel
Jumbo Drossaard Drossaard 14-18 Uden
Jumbo Muziekplein Muziekplein 11 Uden
Plus Botermarkt Botermarkt 9 Uden
Plus Uden-Zuid Sesterlaan 4 Uden
Albert Heijn Markt 19 Uden
Coop Odiliapeel Oudedijk 39a Odiliapeel
Milieustraat Uden Marinierstraat 1 Uden
Gemeentehuis Markt 145 Uden
Karma supermarkt Piusplein 2 Uden
Irem Market Kerkakkerstraat 30 Uden
Ekoplaza Margrietstraat 14 Uden
Aldi Vijverlaan 1 Uden
Aldi Bitswijk 10a Uden


Waaien uw zakken weg?

De PBD-zak wordt al zwaarder door blik en/of drinkkartons. Maar u kunt de zak nog verder verzwaren:

Kroonring aanvragen

Voor plastic verpakkingen, blik en drinkkarton (PBD) kunt u een kroonring aanvragen. Een kroonring is een ophangsysteem voor PBD-zakken die aan een verkeers- of lantaarnpaal wordt gemonteerd. U kunt de kroonring alleen aanvragen voor een verkeers- of lantaarnpaal die voor uw huis staat (niet voor verderop in de straat). Vlak voor het inzamelen kunt u samen met uw buren uw volle PBD-zakken aan deze kroonringen ophangen. Op zijn vroegst de avond van te voren, maar uiterlijk om 7.30 uur op de inzameldag. Een kroonring kunt u online aanvragen.

Kroonring aanvragen (Deze link gaat naar een andere website)

De kroonring wordt zo spoedig mogelijk gemonteerd door de gemeente. U hoeft daar niet voor thuis te blijven.

Tip: draai de lus van de zak niet om de haak. Voor de inzamelaar wordt het hierdoor lastiger om de zak van de haak te krijgen.

Wat mag in de PBD-zak?

Plastic verpakkingen

Blik

Drinkkarton

U hoeft de verpakkingen niet eerst schoon te maken, maar ze moeten natuurlijk wel leeg zijn. Haal papier, karton of resten van aluminiumfolie weg.

Wat er in de PBD-zak mag, kunt u opzoeken in het afval-ABC.

Wat mag niet in de PBD-zak?

Recyclen van PBD

Plastic verpakkingen, blikjes of drinkkartons krijgen een nieuw leven. Het wordt gerecycled tot nieuwe verpakkingen of zakken, speeltoestellen, dozen, kratten, emmers etc. Bent u nieuwsgierig hoe het PBD wordt gesorteerd en waar het naar toe gaat? Het YouTube-filmpje 'Inzameling, verwerking en recycling van verpakkingsafval' (Deze link gaat naar een andere website) geeft u een helder beeld.
 

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?