Drugs en damoclesbeleid

Een veilige en gezonde woon-, werk- en leefomgeving is belangrijk. Daarom treden we op tegen drugscriminaliteit.

De gemeente krijgt regelmatig te maken met woningen en bedrijfspanden waar verdovende middelen (hard- en softdrugs) worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of daartoe aanwezig zijn. Dit vormt een gevaar voor de openbare orde, de veiligheid en de volksgezondheid.

Productie en handel van drugs brengt vele gevaren met zich mee

De productie en handel van drugs zijn vaak in handen van criminelen en dit trekt ook weer criminelen aan. Er zijn ook andere risico's; vaak wordt in hennepkwekerijen en drugslabs de elektra illegaal en onprofessioneel afgetapt waardoor brand en/of ontploffingsgevaar kan ontstaan.

Zware straffen voor productie en handel van drugs

Overtreders van de Opiumwet kunnen rekenen op zware straffen. Dat kan zijn bijvoorbeeld een boete, gevangenisstraf, het afpakken van de opbrengst, invorderen of stoppen van de uitkeringen en/of naheffing van de energierekening. De burgemeester kan overgaan tot sluiting van een pand voor een bepaalde duur van een aantal maanden tot zelfs onbepaalde tijd. In deze periode mag niemand het pand binnenkomen. Dit geldt voor koopwoningen, huurwoningen en bedrijven. 

Meld signalen van verdachte situaties

Heeft u het vermoeden dat er iets niet klopt? Ga dan niet zelf op pad, maar meldt dit via Meld Misdaad Anoniem. Hier kunt u veilig en volledig anoniem melding maken. De politie, gemeente en andere overheden gaan met de meldingen aan de slag.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?