Nieuwe woonvormen Park Maashorst kamer 4

Bij de voorbereiding van onze nieuwe woonvisie spraken we af dat we in Uden ruimte willen bieden aan nieuwe vormen van wonen. Daarmee bedoelen we woonvormen die in gemeente Uden nog niet bestaan. In Park Maashorst is daar nu ruimte voor.

In de vorm van een prijsvraag kon iedereen goede ideeën voordragen. De winnaar krijgt de mogelijkheid om zijn idee voor eigen rekening en risico op deze locatie te gaan ontwikkelen en realiseren.

Plattegrond van Park Maashorst kamer 4

Uitslag prijsvraag 1 juli 2021

Het idee Living Lab Maashorst is uitgekozen als winnaar van de prijsvraag. Het is ontwikkeld door een groep vrienden, samen met droomwonen.com, Hendriks Coppelmans Bouwgroep en Keeris Architecten. René van der Burgt, een van de bedenkers: “Ons idee is gebaseerd op natuurgebied De Maashorst; een landschap in beweging. Net zoals ons leven in beweging is. Het biedt ruimte aan verschillende sociale communities (= bevolkingsgroepen). Elke groep heeft een eigen woonomgeving. Onderling zijn ze verbonden via een honingraatstructuur (zeshoeken). Living Lab Maashorst moet een plek worden waar Udenaren die met elkaar verbonden willen zijn duurzaam en welvarend een leven lang samen wonen. Om de beweging in het leven te faciliteren, is ons concept flexibel van aard voor diverse generaties. Denk bijvoorbeeld aan starters, op-starters, gezinnen en senioren.”

Hoe nu verder?

De bedenkers van het idee gaan nu samen met de gemeente aan de slag met het uitwerken van het stedenbouwkundig plan. Daarvoor sluiten de betrokken partijen eerst een intentieovereenkomst. Vervolgens wordt samen het definitieve woonprogramma (= aantallen en typen woningen) vastgesteld.

Wat zijn nieuwe woonvormen?

De prijsvraag richtte zich op woonvormen die in Uden nog niet of nog niet in deze vorm bestaan. Het ging daarbij niet zozeer om woningtypologieën (zoals vrijstaand, rij- etc.), maar meer om andere vormen van wonen zoals groeps- of collectief wonen en klein wonen.

Over de prijsvraagprocedure

De prijsvraag was specifiek bedoeld voor particuliere initiatiefnemers deelnemen of een collectief particulier opdrachtgeverschap. Er waren tevoren strikte voorwaarden vastgelegd waaraan een idee moest voldoen om te worden toegelaten voor deelname (zie hieronder de notitie ‘Prijsvraag Nieuwe woonvormen in Park Maashorst’).

Bekijk ook deze projecten

Alle projecten

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?