Energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen

Geplaatst op dinsdag 22 maart 2022

Het kabinet heeft in december 2021 aan gemeenten de opdracht gegeven om in 2022 aan inwoners met lage inkomens een eenmalige energietoeslag uit te keren, vanwege de sterke stijging van de energieprijzen. Inwoners met een laag inkomen ontvangen € 800,- energietoeslag van de gemeente Maashorst: twee keer € 400,- naar verwachting eind april en medio mei.

Wethouder Zorg en Welzijn, Ramona Sour: “De regeling is landelijk nog niet volledig uitgewerkt. We zien echter dat de nood hoog is. Daarom willen we niet wachten met uitkeren totdat alles tot achter de komma is uitgewerkt.”

Wie komen in aanmerking?

Inwoners met een bijstandsuitkering, periodieke bijzondere bijstand, IOAW of IOAZ ontvangen automatisch de energietoeslag. Uitzonderingen daarop zijn: studenten, jongeren tot 21 jaar, mensen die in een inrichting wonen, dak- en thuisloze en mensen die inwonen bij hun kind of hun ouder. Daarnaast kunnen inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm de energietoeslag bij de gemeente aanvragen.

De hoogte van de bijstandsnorm is afhankelijk van leeftijd en leefsituatie. Alle informatie over de bijstandsnorm is te vinden op de website van de Rijskoverheid.

Hoe en wanneer aanvragen?

Inwoners met een uitkering van de gemeente hoeven niets te doen, zij ontvangen de energietoeslag automatisch. Inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm kunnen de toeslag uiterlijk per 1 mei met een formulier aanvragen via www.gemeentemaashorst.nl⁄energietoeslag

Energiebesparende tips

Op brabantwoontslim.nl/maashorst/, het energieloket van de gemeente Maashorst, staan handige energiebesparende tips. Ook is het mogelijk om advies in te winnen bij een adviseur van het loket.