1 april 2022 - Update over opvang Oekraïense vluchtelingen

Geplaatst op vrijdag 1 april 2022

Bron: Communicatie

Over: onderwijs, informatiebijeenkomst en activiteiten

Graag houden we iedereen goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de (opvang van) Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Maashorst.

Onderwijs

Maandag 4 april wordt begonnen met de eerste fase van het onderwijs aan vluchtelingen. Deze fase duurt tot en met de meivakantie.
Vluchtelingen zijn welkom op één centrale plek die bedoeld is om rust en veiligheid te bieden aan de kinderen en kennis met hen te maken. Deze plaats is ook een informatiecentrum voor vragen over het onderwijs.

Plaats: Jongerencentrum Multicenter, Loopkantstraat 17 in Uden
Elke maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 - 13.00 uur; vrije inloop

Informatiebijeenkomst hulp/vrijwilligerswerk voor Oekraïners

Maandag 4 april is er van 16.00 - 17.00 uur een informatiebijeenkomst voor mensen die geïnteresseerd zijn en iets willen betekenen als vrijwilliger voor de hulp aan Oekraïne. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Deze bijeenkomst is in de Phoenix, het dorpshuis in Schaijk, Pastoor van Winkelstraat 11. De organisatie is in handen van ONS welzijn.

Voor de ondersteuning aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Maashorst, specifiek de locatie het Raadhuis in Schaijk, is ONS welzijn op zoek naar vrijwilligers. Er is behoefte aan mensen die kunnen helpen bij het doen van boodschappen, praktische hand- en spandiensten, het begeleiden van (kinder)activiteiten en vervoer.

ONS welzijn zet zich, in samenwerking met de gemeente, de diverse wijkcentra en de Zorgcoöperaties, in voor het werven en ondersteunen van vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan de ondersteuning voor de opvang van de vluchtelingen.
Er is specifiek behoefte aan vrijwilligers met coördinerend talent die het leuk vinden om bezig te zijn met planning en logistiek. Ook vrijwilligers die kunnen fungeren als tolk zijn meer dan welkom, bij voorkeur voor de Oekraïense taal, maar een Russische tolk is ook enorm waardevol. Tot slot is ONS welzijn op zoek naar gastvrouwen en gastheren, minimaal voor één dagdeel per week (maandag t/m zondag), voor de locatie Schaijk.

Meer hierover krijgt u te horen op de informatiebijeenkomst.

Mocht u maandagmiddag niet kunnen komen maar wel interesse hebben, mail dan naar: hulpoekraine-maashorst@ons-welzijn.nl.

Overige activiteiten voor vluchtelingen, gastgezinnen en vrijwilligers

Daarnaast zijn er nog meer activiteiten die wekelijks georganiseerd worden voor vluchtelingen, gastgezinnen en vrijwilligers:

Jongerencentrum Multicenter, Loopkantstraat 17 in Uden

• Creatief en muzikaal bezig zijn (niet op 11 april)
    15.00-16.30 uur

Dinsdag

• Registratie Basisregistratie Personen (BRP) voor vluchtelingen in gemeentelijke opvang
    9.30-15.00 uur (op afspraak, in onderling overleg op de opvanglocatie)
    Gemeentehuis, Markt 145, kamer 0.11 in Uden

• Spreekuur VluchtelingenWerk voor Oekraïners en gastgezinnen
    9.30-12.30 uur

• Ontmoeting, ervaringen uitwisselen en eenvoudig vertier voor kinderen
    10.00-12.00 uur

10.30-12.00 uur

15.00-16.30 uur

• Ontmoeting, ervaringen uitwisselen en eenvoudig vertier voor kinderen
    14.00-16.00 uur

10.30-12.00 uur

• Spreekuur VluchtelingenWerk voor Oekraïners en gastgezinnen
    9.30-12.30 uur

• Installatie burgemeester Rüpp geannuleerd

19 sep 2022 - De geplande installatie van Paul Rüpp tot burgemeester van Maashorst op dinsdag 27 september aanstaande gaat niet door. De burgemeester heeft onverwacht slecht nieuws gekregen over zijn gezondheid. In afwachting van nader onderzoek en een mogelijk behandelplan, is besloten de installatie te annuleren.

• Koninklijke erepenning voor Scouting Uotha Uden

19 sep 2022 - Zondag 18 september reikte locoburgemeester Harold van den Broek de Koninklijke erepenning uit aan Scouting Uotha.

• Onthulling markeringen Liberation Route

19 sep 2022 - Zondagmiddag 18 september 2022 onthulden burgemeester Rüpp en Heleen Huisjes, bestuurslid LRE Foundation, de Vectors of Memory in de gemeente Maashorst.

• Draaginsigne voor veteraan Ton van Hooff

19 sep 2022 - De heer Ton van Hooff heeft tijdens de lokale veteranendag Maashorst het Draaginsigne Gewonden (DIG) ontvangen. H