Alcoholvergunning gemeente Maashorst

Let op: in verband met drukte kan het langer duren dan normaal voordat je antwoord krijgt op de aanvraag of melding. We proberen zo snel mogelijk te reageren.

Horecabedrijven en slijterijen, maar ook paracommerciële accommodaties zoals sportkantines en buurt- en dorpshuizen, hebben een drank- en horecavergunning (alcoholvergunning) nodig om alcoholische dranken te mogen verkopen. Bij horecabedrijven en paracommerciële accommodaties mogen gasten de drank ter plaatse gebruiken. Een slijterij mag alleen drank verkopen om mee te nemen.

Alcoholvergunning aanvragen (met DigiD)

Alcoholvergunning aanvragen (met e-Herkenning)

Let op! Met dit formulier kun je zowel de alcoholvergunning als de exploitatievergunning aanvragen.

Let op: in verband met drukte kan het langer duren dan normaal voordat je antwoord krijgt op de aanvraag of melding. We proberen zo snel mogelijk te reageren.

Met het formulier alcoholvergunning kun je ook het volgende aanvragen/veranderen:

Stukken die je moet meesturen (dit geldt voor commerciële en paracommerciële instellingen)

Wanneer een nieuwe vergunningaanvraag?

Je moet een nieuwe alcoholvergunning aanvragen als er sprake is van een nieuwe ondernemer of als de rechtsvorm wijzigt. Dit is het geval:

Deze regels gelden ook bij de start of overname van bijvoorbeeld een sportkantine of buurthuis.

Een alcoholvergunning is onbeperkt geldig. Zodra er veranderingen in het horecabedrijf plaatsvinden, moet de vergunning meestal worden aangepast.

Wijzigen leidinggevende alcoholvergunning

Wil je een andere leidinggevende op de vergunning zetten of veranderen er andere dingen? Gebruik dan het wijzigingsformulier alcoholvergunning en exploitatievergunning (PDF, 141.9 kB).

Voor het aan- en/of afmelden van een leidinggevende hebben we de volgende gegevens nodig:

Kosten alcoholvergunning

Soort aanvraag Prijs

Alcoholvergunning

€ 327,00

Alcoholvergunning, wijziging inrichting of leidinggevende

€ 55,00

Kijk voor een uitgebreid kostenoverzicht in de legesverordening van de gemeente Maashorst.

Voorwaarden

Voor afgifte van de vergunning gelden de volgende voorschriften:

Aanvullende regels verenigingen en stichtingen

Voor horecapanden van paracommerciële instellingen, zoals verenigingen en stichtingen, geldt een aantal aanvullende regels. Deze komen op het volgende neer:

Rechtspersonen/natuurlijke personen

Je kunt een alcoholvergunning aanvragen voor rechtspersonen. Dat is bijvoorbeeld een besloten vennootschap of een stichting. Of voor natuurlijke personen. Dat is bijvoorbeeld een eenmanszaak of een vennootschap onder firma. De vergunning is persoons- en objectgebonden.

Beslistermijn

De gemeente beslist binnen 8 weken of je een alcoholvergunning krijgt. Op het moment dat de gemeente nog wacht op stukken van jouw kant, zetten we de termijn tijdelijk stop.

Wet Bibob

Als je als horecaondernemer een alcoholvergunning aanvraagt, moet je ook een toets in het kader van de wet Bibob doen. Bibob betekent: bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. De toets wordt gebruikt om bedrijven en personen te screenen. Als de gemeente vermoedt dat de vergunning misbruikt kan worden voor criminele activiteiten, kunnen we de vergunning op grond van de wet Bibob weigeren of intrekken. Meer informatie over de wet Bibob vind je op de website van de Dienst Justis (Deze link gaat naar een andere website).

Wanneer je voor de eerste keer een horecavergunning aanvraagt in de gemeente Maashorst moet je ook een Bibob-formulier invullen:

Regels

Documenten

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?