Exploitatievergunning

Let op: in verband met drukte kan het langer duren dan normaal voordat je antwoord krijgt op de aanvraag of melding. We proberen zo snel mogelijk te reageren.

Voor een horecabedrijf waar geen alcoholische dranken worden geschonken heb je een exploitatievergunning nodig. In een exploitatievergunning staan regels voor de openbare orde en veiligheid, overlast en fatsoen in en rondom de horeca-inrichting.

Wat heb je nodig bij de aanvraag?

Om een exploitatievergunning aan te vragen heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig, niet ouder dan 3 maanden. Bij jouw aanvraag moet je een plattegrond met maatvoering (schaal 1:100 en oppervlakte in m2) van jouw horecagelegenheid en eventueel jouw terras toevoegen.

Wanneer heb je een exploitatievergunning nodig?

Je vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:

Als je alcoholische dranken wilt schenken heb je een alcoholvergunning nodig.

De volgende horecagelegenheden hebben in principe geen exploitatievergunning nodig:

Valt jouw horecagelegenheid niet onder bovenstaande opsomming dan dien je een compleet aanvraagformulier exploitatievergunning in met bijbehorend vragenformulier Bibob, inclusief de bijlagen en benodigde documenten. Meer informatie over de Bibob vind je onder het kopje ' Bibob' op deze pagina.

Kosten exploitatievergunnign

Soort aanvraag Prijs
Aanvraag exploitatievergunning € 327,00
Wijziging exploitatievergunning € 66,00

Kijk voor een uitgebreid kostenoverzicht in de legesverordening van de gemeente Maashorst.

Let op! Een aanvraag kost altijd geld. Ook als je geen vergunning krijgt of de aanvraag zelf intrekt.

Beslistermijn

De gemeente neemt binnen 8 weken na ontvangst van jouw aanvraag een besluit. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.

Wet Bibob

Als je als horecaondernemer een exploitatievergunning aanvraagt, moet je ook een toets in het kader van de wet Bibob doen. Bibob betekent: Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. De toets wordt gebruikt om bedrijven en personen te screenen. Als de gemeente vermoedt dat de vergunning misbruikt kan worden voor criminele activiteiten, kunnen we de vergunning op grond van de wet Bibob weigeren of intrekken. Het Bibob-vragenformulier maakt deel uit van de aanvraag voor de exploitatievergunning. Meer informatie over de wet Bibob vind je op de website van de Dienst Justis (Deze link gaat naar een andere website).

Wanneer je voor de 1e keer een horecavergunning aanvraagt in de gemeente Maashorst moet je ook een Bibob-formulier invullen:

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?