Initiatieven in de gemeente

Hieronder een overzicht van energiebesparende initiatieven in de gemeente Maashorst. heeft u ook een energiebesparend initiatief dat u graag wil delen? Mail het dan duurzaam@gemeentemaashorst.nl.

Solar Highways

Solar Highways is wereldwijd het grootste tweezijdig werkende (bi-faciale) zonnegeluidscherm (400m lang) dat groene stroom opwekt. Het is een uniek, vernieuwend en duurzaam initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN part of TNO en SEAC en de voormalig gemeente Uden. Dit innovatieve project is in samenwerking met Heijmans gerealiseerd.

Een geluidscherm waarin tweezijdige zonnepanelen, zogeheten bi-faciale zonnepanelen, op deze schaal zijn geïntegreerd is niet eerder ontwikkeld en toegepast. Solar Highways is een proefproject, mede mogelijk gemaakt door LIFE+ financiering van de Europese Unie. Het allereerste zonnegeluidscherm -met tweezijdig werkende zonnepanelen- langs een snelweg in Nederland is aan de oostzijde van de A50 in Uden gerealiseerd. Op 18 februari 2019 opende minister Cora van Nieuwenhuizen het proefproject officieel.

Zonnepanelenpark Hoogveld-Zuid

Zonnepanelenpark Hoogveld-Zuid, aan de zuidzijde van Uden (grenzend aan Volkel), is een grote weide (14 hectare) met 43000 zonnepanelen. TPSolar heeft het park ontwikkeld en exploiteert dit zonnepark. Inwoners uit Uden kunnen door het samenwerkingsverbond tussen TPSolar en Powerpeers groene stroom afnemen die wordt opgewekt door het zonnepark.

Verduurzaming gemeentelijke gebouwen

Duurzaam bouwen vinden we belangrijk. We geven graag het goede voorbeeld, zowel bij de renovatie van bestaande gebouwen, als bij het toepassen van duurzaam bouwen in nieuwbouwprojecten. Enkele voorbeelden zijn: aanbrengen van energiezuinige verlichting en zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, zoals de gemeentewerf en het gemeentehuis en nieuwbouw projecten.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?