Geboorteaangifte

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van jouw kindje(s)! Wij hopen dat je aan het genieten bent van jouw kleintje(s), maar neem even de tijd om de geboorteaangifte te regelen bij de gemeente Maashorst. Ook als je zelf in een andere gemeente woont. De geboorteaangifte regel je binnen 3 dagen na de dag van geboorte. Deze aangifte moet gedaan worden door iemand die bij de geboorte aanwezig was.

Er zijn twee mogelijkheden om de geboorteaangifte te regelen:

Digitale geboorteaangifte

Vind je het fijn om samen aangifte te doen? Dat kan heel eenvoudig. Klik op de knop 'Digitale geboorteaangifte' hierboven. Je kunt op deze manier de aangifte van geboorte van jouw kindje(s) regelen waar en wanneer je wilt.

Digitale aangifte is mogelijk als:

Wat heb je hiervoor nodig:

Indien van toepassing ook:

Belangrijk bij aangifte! Let op:

Geboorteaangifte in het gemeentehuis

Wil je liever persoonlijk aangifte doen, dan is dat geen probleem. Maak hiervoor online een afspraak. Bellen mag ook via 0413) - 28 19 11.

Afspraak maken geboorteaangifte (Deze link gaat naar een andere website)

Wat moet je meenemen:

Wanneer van toepassing ook:

Geen Nederlandse nationaliteit (Nationality other than Dutch nationality)

Hebben beide ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het zijn dat je aanvullende stukken nodig hebt. Daarom moet je persoonlijk geboorteaangifte van jouw kindje(s) regelen bij de gemeente Maashorst. Maak hiervoor een afspraak door contact op te nemen via: 0413 - 28 19 11.

If you and/or your partner have a foreign nationality, please make an appointment and call us on: 0413 - 28 19 11.

Wie moet aangifte doen?

De vader of de duomoeder is wettelijk verplicht om aangifte te doen. De moeder mag dit natuurlijk ook zelf doen. Als vader, duomoeder of moeder geen aangifte kunnen doen, dan moet iemand anders dit regelen die bij de geboorte aanwezig was.

Wanneer doe je de geboorteaangifte?

Je moet jouw kindje uiterlijk 3 dagen na de dag van de geboorte aangeven. Valt de tweede of derde dag in het weekend of op een feestdag, dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.

Geboren op Aangifte uiterlijk op
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Jouw kindje alsnog erkennen

Wil je alsnog jouw kindje erkennen? Dat kan. Kijk voor meer informatie op de pagina Erkenning.

Kindje bijschrijven in huwelijksboekje

Als je op een later tijdstip uw kindje(s) bij wil laten schrijven in jouw huwelijks- of partnerschapsboekje, dan kan dat altijd. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken bijschrijven kind in trouwboekje (Deze link gaat naar een andere website)

Levenloos geboren kindje

Jouw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Daarom proberen wij je bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen. Als je dat wilt, kun je jouw kindje(s) laten bijschrijven bij jouw persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Alle informatie over het aangeven van jouw levenloos geboren kindje of jouw kindje bijschrijven bij jouw persoonsgegevens in de BRP, lees je op de pagina Aangifte levenloos geboren kindje.

Duomoederschap

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de ‘duomoeder’ moeder worden volgens de wet. Hiervoor heb je bij de geboorteaangifte een anonieme donorverklaring nodig van de Stichting Donorgegevens. Erkenning is dan niet meer nodig. Is er sprake van een bekende donor, dan is het mogelijk dat de duomoeder het kindje erkent. Wil je hier meer informatie over, dan kun je terecht op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Naamskeuze

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt jouw kindje bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader. Dit geldt ook voor de achternaam van de duomoeder wanneer er geen bekende donor is. Heb je liever dat jouw kindje een andere achternaam krijgt? Of heb je jouw kindje erkend? Dan kun je de naamskeuze regelen.

Wanneer is naamskeuze mogelijk?

Naamskeuze is niet mogelijk bij de digitale geboorteaangifte. Maak daarom telefonisch een afspraak voor jullie beiden aan de balie: 0413 - 28 19 11.

Wil je meer informatie over naamskeuze, dan kun je terecht op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 mag je je kind de achternamen van jullie allebei geven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van jullie samen.

Meer weten over het kiezen van de achternaam? Ga naar de pagina Achternaam kiezen op onze site of bezoek de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website). Er is ook nog de folder: Uitbreiding naamkeuze (PDF, 625.4 kB) die je kunt lezen.

Verblijfsvergunning

Is jouw kindje in Nederland geboren? En heeft jouw kindje niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen voor jouw kindje. Dit kun je online regelen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?