Geboorteaangifte

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje(s)! Wij hopen dat u aan het genieten bent van uw kleintje(s), maar neem even de tijd om de geboorteaangifte te regelen bij de gemeente Maashorst. Ook als u zelf in een andere gemeente woont. De geboorteaangifte regelt u binnen 3 dagen na de dag van geboorte. Deze aangifte moet gedaan worden door iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest.

Er zijn twee mogelijkheden om de geboorteaangifte te regelen:

Digitale geboorteaangifte

Vindt u het fijn om samen aangifte te doen? Dat kan heel eenvoudig. Klik op de knop 'Digitale geboorteaangifte' hierboven. U kunt op deze manier de aangifte van geboorte van uw kindje(s) regelen waar en wanneer u wilt.

Digitale aangifte is mogelijk als:

Wat heeft u hiervoor nodig:

Indien van toepassing ook:

Belangrijk bij aangifte! Let op:

Geboorteaangifte in het gemeentehuis

Wilt u liever persoonlijk aangifte doen, dan is dat geen probleem. Maak hiervoor online een afspraak. Bellen mag ook via (0413) - 28 19 11.

Afspraak maken geboorteaangifte (Deze link gaat naar een andere website)

Wat moet u meenemen:

Wanneer van toepassing ook:

Geen Nederlandse nationaliteit (Nationality other than Dutch nationality)

Hebben beide ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het zijn dat u aanvullende stukken nodig heeft. Daarom moet u persoonlijk, geboorteaangifte van uw kindje(s) regelen bij de gemeente Maashorst. Maak hiervoor een afspraak door contact op te nemen via: 0413 - 28 19 11.

If you and/or your partner have a foreign nationality, please make an appointment and call us on: 0413 - 28 19 11.

Wie moet aangifte doen?

De vader of de duomoeder is wettelijk verplicht om aangifte te doen. De moeder mag dit natuurlijk ook zelf doen. Als vader, duomoeder of moeder geen aangifte kunnen doen, dan moet iemand anders dit regelen die bij de geboorte aanwezig is geweest.

Wanneer doet u de geboorteaangifte?

U moet uw kindje uiterlijk 3 dagen na de dag van de geboorte aangeven. Valt de tweede of derde dag in het weekend of op een feestdag, dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag.

Geboren op Aangifte uiterlijk op
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Uw kindje alsnog erkennen

Wilt u alsnog uw kindje erkennen? Dat kan. Kijk voor meer informatie op de pagina Erkenning.

Uw kindje bijschrijven in huwelijksboekje

Als u op een later tijdstip uw kindje(s) bij wil laten schrijven in uw huwelijks- of partnerschapsboekje, kan dat altijd. Maak hiervoor een afspraak.

Afspraak maken bijschrijven kind in trouwboekje (Deze link gaat naar een andere website)

Levenloos geboren kindje

Uw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Daarom proberen wij u bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen. Als u dat wilt, kunt u uw kindje(s) laten bijschrijven bij uw persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Alle informatie over het aangeven van uw levenloos geboren kindje of uw kindje bijschrijven bij uw persoonsgegevens in de BRP, leest u op de pagina Aangifte levenloos geboren kindje.

Duomoederschap

Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van twee vrouwen kan ook de ‘duomoeder’ moeder worden volgens de wet. Hiervoor heeft u bij de geboorteaangifte een anonieme donorverklaring nodig van de Stichting Donorgegevens. Erkenning is dan niet meer nodig. Is er sprake van een bekende donor, dan is het mogelijk dat de duomoeder het kindje erkent. Wilt u hier meer informatie over, dan kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Naamskeuze

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt uw kindje bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader. Dit geldt ook voor de achternaam van de duomoeder wanneer er geen bekende donor is. Heeft u liever dat uw kindje een andere achternaam krijgt? Of heeft u uw kindje erkend? Dan heeft u de mogelijkheid om naamskeuze te regelen.

Wanneer is naamskeuze mogelijk?

Naamskeuze is niet mogelijk bij de digitale geboorteaangifte. Maak daarom telefonisch een afspraak voor u beiden aan de balie: 0413 - 28 19 11.

Wilt u meer informatie over naamskeuze, dan kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Verblijfsvergunning

Is uw kindje in Nederland geboren? En heeft uw kindje niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen voor uw kindje. Dit kunt u online regelen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?