Aangifte levenloos geboren kindje en/of registratie hiervan in de BRP

Een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij proberen zo goed mogelijk te helpen bij de administratieve kant.

Om jouw kindje te kunnen registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) is een akte nodig. Om deze akte op te laten maken, moet er aangifte van geboorte gedaan worden in de gemeente waar het kindje geboren is.

Er zijn hierbij drie mogelijkheden:

Het kindje is levenloos geboren

Je doet aangifte in de gemeente waar je kindje is geboren. Als de zwangerschap korter dan 24 weken heeft geduurd, mag je zelf kiezen of je aangifte doet. Het is niet verplicht. Heeft de zwangerschap langer dan 24 weken geduurd, dan moet je aangifte doen. De gemeente maakt dan een 'akte van geboorte (levenloos)’ op. In de akte staan de gegevens van je kindje. Als je wilt, kun je je kindje laten bijschrijven in je huwelijk- of partnerschapsboekje.

Het kindje heeft kort geleefd

Is je kindje in dezelfde gemeente geboren en overleden? Dan doe je in die gemeente beide aangiften. Is je kindje in een andere gemeente overleden? Dan doe je de geboorteaangifte in de geboortegemeente en de overlijdensaangifte in de overlijdensgemeente. Hiervan worden akten opgemaakt.

Het kindje is langer geleden levenloos geboren of is kort na de geboorte overleden

Als je kindje langer geleden geboren is en er toen geen aangifte is gedaan of je weet het niet zeker, kun je dit alsnog doen. Neem contact op met de gemeente waar je kindje geboren is. Zij kunnen nakijken of er een akte is opgemaakt. Als dat niet zo is, wordt er alsnog een akte opgemaakt en krijg je hiervan een afschrift.

Als er bij de aangifte van je levenloos geboren kindje geen voornamen in de akte zijn opgenomen, kan dit ook nog aangepast worden. Neem contact met ons op om te bespreken wat er moet gebeuren om de voornaam of voornamen van je kindje toe te voegen aan de akte.

Wie mogen aangifte doen?

Aangifte doen

Voor de aangifte van geboorte en overlijden van jouw kindje moet je een afspraak maken. Neem contact met ons op via 0413 - 28 19 11 (Deze link gaat naar een andere website). Dan maken wij tijd voor jou. Je mag natuurlijk ook zelf de afspraak online inplannen via de knop bovenaan deze pagina.

Wat moet je meenemen

Registratie in de Basisregistratie Personen (BRP)

Sinds 4 februari 2019 is het mogelijk om je kindje bij te schrijven bij jouw persoonsgegevens in de BRP. Dit doe je in je woongemeente. Voor deze registratie heb je een afschrift van de akte nodig. Deze kun je opvragen in de geboortegemeente van je kindje. Wij kunnen dit ook voor je doen. Zodra er een afschrift van de akte is, kun je je kindje laten registreren. Elke ouder beslist zelf of hij/zij wil dat het kindje aan zijn/haar gegevens wordt toegevoegd in de BRP. Je kunt dit niet voor elkaar beslissen.

Voor de bijschrijving van de gegevens van je kindje kun je een afspraak maken via 0413 - 28 19 11 (Deze link gaat naar een andere website). Wij maken dan voldoende tijd voor je vrij.

Ook is het mogelijk om het verzoek voor de bijschrijving in de BRP thuis in te vullen en op te sturen. Hiervoor vul je een van onderstaande formulieren in:

Wat gebeurt er met de registratie?

Je kindje wordt toegevoegd aan jouw persoonsgegevens. Zodra dit gebeurd is, ontvang je een brief ter bevestiging van de registratie. Je ziet de registratie van je kindje als je inlogt op mijnoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website). Het kan een paar dagen duren voordat je de gegevens kunt zien.

De gegevens van je kindje worden niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Zij krijgen dus geen informatie over je kindje te zien. Dit geldt bijvoorbeeld voor je zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank.

Goed om te weten

Wil je nog meer informatie, dan kun je terecht op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?