Let op: Op Koningsdag (27 april) is de Milieustraat gesloten en wordt er geen afval aan huis ingezameld. Het ophalen vindt op een andere dag plaats. Check hiervoor je afvalkalender.

Erkenning

Je bent niet getrouwd of hebt geen geregistreerd partnerschap met de moeder van jouw kindje. Dan is het mogelijk om jouw kindje te erkennen. Hierdoor word je de wettelijke en juridisch ouder van jouw kindje. Erkenning wordt vastgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ouderlijk gezag regel je vanaf 1 januari 2023 ook bij de erkenning. Alle informatie hierover lees je op de pagina Ouderlijk gezag.

Als je het wettelijk ouderschap voor jouw kindje op je neemt, betekent dit het volgende:

Wij adviseren je om de erkenning al te regelen tijden de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Als je de erkenning niet voor of tijdens de geboorteaangifte regelt, dan wordt de vader/duomoeder niet direct op de geboorteakte vermeld. In dit geval heeft het kindje na de geboorte alleen een moeder.

Erkenning kun je ook na de geboorteaangifte regelen. Dit kan wanneer er geen twee ouders in de akte opgenomen staan. Hiervoor hoef je niet de biologische ouder te zijn. Er wordt van de erkenning een akte opgemaakt.

Wanneer de erkenning voor de geboorteaangifte is gedaan, dan heb je deze akte nodig bij de geboorteaangifte. Wanneer de erkenning na de aangifte plaatsvindt, dan wordt deze als latere vermelding toegevoegd aan de geboorteakte.

Online afspraak maken

Wil je de erkenning van jouw kindje regelen, dan moet je hiervoor een afspraak maken. Elk kindje binnen jouw relatie moet apart erkend worden. Je kunt zelf online een afspraak maken als:

Telefonisch afspraak maken

Heeft één van de ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het zijn dat je aanvullende stukken nodig hebt. Neem dan even contact met ons op: 0413 - 28 19 11, voor het maken van een afspraak.

Acknowledgement by foreign persons

If you or your partner does not have the Dutch nationality, other rules might apply. Sometimes you will not be able to acknowledge a child. Additional documents may be required if your child was born abroad, or if the mother and the child live abroad. Make an appointment at the City Office for information and advice on your personal situation. Call: 0413 - 28 19 11 to make an appointment.

Toestemming bij erkenning

Bij erkenning moet de moeder toestemming geven. Het eerste kindje binnen jullie relatie krijgt dan automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat het eerste kindje binnen jullie relatie de achternaam van de erkenner krijgt? Dan moet de moeder persoonlijk toestemming geven.

Bij het tweede of volgende kindje uit dezelfde relatie kan de moeder schriftelijk toestemming geven. Bij schriftelijke toestemming moet de erkenner het originele geldige identiteitsbewijs van de moeder meenemen én een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier.

Naamskeuze

Je kunt bij de erkenning ook de achternaam van de erkenner kiezen voor jouw kindje. Dit kan alleen bij het eerste kindje binnen jullie relatie. Alle volgende kinderen die geboren worden binnen jullie relatie krijgen dezelfde achternaam.

Wanneer is naamskeuze mogelijk:

Naamskeuze is niet mogelijk bij de digitale geboorteaangifte. Maak daarom telefonisch een afspraak voor jullie beiden aan de balie: 0413 - 28 19 11. Wil je meer informatie over naamskeuze, dan kun je terecht op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Dubbele achternaam

Vanaf 1 januari 2024 mag je je kind de achternamen van jullie allebei geven. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van jullie samen.

Meer weten over het kiezen van een achternaam? Ga naar de pagina Achternaam kiezen op onze site of bezoek de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Zie ook de folder voor meer informatie:

Uitbreiding naamkeuze (PDF, 625.4 kB)

Gezag

Op de pagina Ouderlijk gezag lees je meer informatie en hoe je dit kunt regelen.

Adoptie

Wie een kindje adopteert, neemt de opvoeding en de dagelijkse zorg op zich voor een kindje dat geboren is uit (een) andere ouder(s). Een verzoek tot adoptie dien je niet in bij de gemeente. Welke stappen je wel moet nemen, lees je op de website Adoptie.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?