Erkenning

U bent niet getrouwd of u heeft geen geregistreerd partnerschap met de moeder van uw kindje. Dan is het mogelijk om uw kindje te erkennen. Hierdoor wordt u de wettelijke en juridisch ouder van uw kindje. Erkenning wordt vastgelegd bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Ouderlijk gezag regelt u vanaf 1 januari 2023 ook bij de erkenning. Alle informatie hierover leest u op de pagina Ouderlijk gezag.

Als u het wettelijk ouderschap voor uw kindje op u neemt, betekent dit het volgende:

Wij adviseren u om de erkenning al te regelen tijden de zwangerschap. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Als u de erkenning niet voor of tijdens de geboorteaangifte regelt, dan wordt de vader/duomoeder niet direct op de geboorteakte vermeld. In dit geval heeft het kindje na de geboorte alleen een moeder.

Erkenning kan ook na de geboorteaangifte geregeld worden. Dit kan wanneer er geen twee ouders in de akte opgenomen staan. Hiervoor hoeft u niet de biologische ouder te zijn. Er wordt van de erkenning een akte opgemaakt.

Wanneer de erkenning voor de geboorteaangifte is gedaan, dan heeft u deze akte nodig bij de geboorteaangifte. Wanneer de erkenning na de aangifte plaatsvindt, dan wordt deze als latere vermelding toegevoegd aan de geboorteakte.

Online afspraak maken

Wilt u de erkenning van uw kindje regelen, dan moet u hiervoor een afspraak maken. Elk kindje binnen uw relatie moet apart erkend worden. U kunt zelf online een afspraak maken als:

Telefonisch afspraak maken

Heeft één van de ouders niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kan het zijn dat u aanvullende stukken nodig heeft. Neem dan even contact met ons op: 0413 - 28 19 11, voor het maken van een afspraak.

Acknowledgement by foreign persons

If you or your partner does not have the Dutch nationality, other rules might apply. Sometimes you will not be able to acknowledge a child. Additional documents may be required if your child was born abroad, or if the mother and the child live abroad. Make an appointment at the City Office for information and advice on your personal situation. Call: 0413 - 28 19 11 to make an appointment.

Toestemming bij erkenning

Bij erkenning moet de moeder toestemming geven. Het eerste kindje binnen uw relatie krijgt dan automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het eerste kindje binnen uw relatie de achternaam van de erkenner krijgt? Dan moet de moeder persoonlijk toestemming geven.

Bij het tweede of volgende kindje uit dezelfde relatie kan de moeder schriftelijke toestemming geven. Bij schriftelijke toestemming moet de erkenner het originele geldige identiteitsbewijs van de moeder meenemen én een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier.

Naamskeuze

U kunt bij de erkenning ook de achternaam van de erkenner kiezen voor uw kindje. Dit kan alleen bij het eerste kindje binnen uw relatie. Alle volgende kinderen die geboren worden binnen uw relatie krijgen dezelfde achternaam.

Wanneer is naamskeuze mogelijk:

Naamskeuze is niet mogelijk bij de digitale geboorteaangifte. Maak daarom telefonisch een afspraak voor u beiden aan de balie: 0413 - 28 19 11. Wilt u meer informatie over naamskeuze, dan kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Gezag

Op de pagina Ouderlijk gezag leest u meer informatie en hoe u dit kunt regelen.

Adoptie

Wie een kindje adopteert, neemt de opvoeding en de dagelijkse zorg op zich voor een kindje dat geboren is uit (een) andere ouder(s). Een verzoek tot adoptie dient u niet in bij de gemeente. Welke stappen u wel moet nemen, leest u op de website Adoptie.nl (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?