Overlijdensaangifte

Bij het overlijden van iemand die je lief is, komt er veel op je af. Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger kan je helpen. Meestal regelt deze persoon ook de overlijdensaangifte. Maar je kunt het ook zelf doen. Je meldt het overlijden in de gemeente waar iemand is overleden.

Je kunt op 2 manieren aangifte doen:

Digitale aangifte van overlijden doen

Doe een overlijdensaangifte snel, eenvoudig en waar je maar wilt. Voor de digitale aangifte heb je E–herkenning nodig.

Als je digitaal aangifte doet, krijg je de toestemming om te cremeren of begraven ingescand (digitaal) toegestuurd.

Persoonlijk aangifte van overlijden in het gemeentehuis

Doe je liever persoonlijk aangifte? Maak dan online een afspraak om aangifte te doen in het gemeentehuis. Bellen kan ook: 0413 – 29 19 11.

Maak een afspraak om aangifte te doen in het gemeentehuis (Deze link gaat naar een andere website)

Na aangifte in het gemeentehuis krijg je schriftelijk toestemming om te begraven of cremeren.

Dit neem je mee

Dit gebeurt er na jouw aangifte van overlijden

De gemeente maakt een overlijdensakte op. Staat de overledene in een andere gemeente ingeschreven, dan geven wij het overlijden door aan die gemeente. De gemeente verwerkt het overlijden in de BasisRegistratie Personen (BRP) (Deze link gaat naar een andere website).

De (semi-)overheden krijgen automatisch bericht van het overlijden. Dit zijn onder meer de Belastingdienst, Pensioenfondsen, Sociale verzekeringsbank (SVB), Centraal administratiekantoor (CAK), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) en zorgverzekering.

Wanneer doe je aangifte en mag je begraven of cremeren?

Je moet een overlijden binnen 6 werkdagen doorgeven in de gemeente van overlijden. Er moet minstens 36 uur zitten tussen overlijden en begraven of cremeren. En het mag niet langer duren dan 6 werkdagen voordat de overledene wordt begraven of gecremeerd.

Wil je de begrafenis of crematie toch op een ander moment? Bel dan 0413 - 28 19 11.

Overlijden in het buitenland

Is je naaste in het buitenland overleden? Neem dan contact op met de gemeente waar die persoon staat ingeschreven. Voor meer informatie ga je naar de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een andere website).

Stil geboren kindje

Als je kindje ‘stil’ wordt geboren, dan is dat ingrijpend en verdrietig. We helpen je graag om de administratieve kant zo goed mogelijk te regelen. Meer hierover lees je op de pagina Aangifte levenloos geboren kindje.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?