Let op! Heb je binnenkort een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig? De wachttijden zijn een stuk langer dan je van ons gewend bent. Maak daarom op tijd een afspraak. Meer informatie vind je in dit nieuwsbericht.

Achternaam kind kiezen (naamskeuze)

Je kunt voor je kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. Deze keuze maak je bij het 1e kind, dat binnen jullie relatie wordt geboren. Eventuele volgende kinderen krijgen dezelfde naam als hun oudere broertje of zusje. Vanaf 1 januari 2024 kun je je 1e kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren ook een combinatie van de achternamen van beide ouders geven.

Wanneer keuze achternaam vastleggen

De keuze voor een achternaam kun je voor de geboorte of bij de geboorteaangifte laten vastleggen. Jullie maken samen een afspraak om de naamskeuze door te geven. Dit kan niet door 1 ouder en ook niet schriftelijk. Als je jullie kind eerst moet erkennen, maak je de naamskeuze tijdens de erkenning. Jij en je partner komen dan samen naar de gemeente. Naamskeuze kan ook bij adoptie en bij de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap. De naamskeuze kun je in iedere gemeente doen, dit kan dus bij de geboortegemeente maar ook bij de gemeente waar je woont.

Maak een afspraak om de achternaam vast te leggen (Deze link gaat naar een andere website)

Dubbele achternaam kiezen

Vanaf 1 januari 2024 kun je je eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven.

Voorbeeld: Een ouder met de achternaam de Vries en een ouder met de achternaam Willems krijgen een kind. Deze ouders kunnen dan kiezen uit de volgende (dubbele) achternamen voor hun kind:

Het kan zijn dat je in 2023 bij de erkenning al aangaf voor een dubbele achternaam te kiezen. Je hoeft dan geen aparte afspraak te maken en kunt gewoon geboorteaangifte doen. Deed je dit nog niet en wil je kiezen voor een dubbele achternaam? Dan moeten jullie beiden bij de geboorteaangifte aanwezig zijn om de naamskeuze vast te leggen (als dit jullie eerste kind is). Gaat het om een tweede, derde, vierde kind, bekijk dan de informatie op deze pagina en de website op rijksoverheid wat voor jullie mogelijk is.
Twijfel je over je situatie, neem dan vooraf contact op met 0413 - 28 19 11 en vraag naar een medewerker allround burgerzaken.

Kinderen geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024

In 2024 kun je als ouders de naam van je kinderen wijzigen naar een dubbele achternaam. Hiervoor komen jullie samen op afspraak naar de gemeente.
Voor wie is dit mogelijk:

Voor wie is dit niet mogelijk:

Wie mag de achternaam kind bepalen/wijzigen?

Allebei de ouders moeten altijd de naamskeuze voor jullie kind goedkeuren (ouders vermeld in de geboorteakte/erkenningsakte). Daarom moeten ook beide ouders persoonlijk naar het gemeentehuis komen om toestemming te geven. Dit heeft niets te maken met wie het gezag heeft. Een vervangende toestemming door de rechter is dan ook in deze gevallen niet mogelijk.

Zijn jullie bijvoorbeeld gescheiden? Dan is het niet mogelijk om zonder toestemming van de ex-partner een dubbele achternaam te kiezen. Daarnaast moeten jullie voldoen aan de voorwaarden zoals hierboven staan.
Gaat het om een andere wijziging van de achternaam? Lees dan hieronder verder.

Kosten

Jullie kind is geboren in het buitenland

Neem dan voor meer informatie contact op met 0413 - 28 19 11 en vraag naar de vakspecialisten burgerzaken.

Erkenning of adoptie en jullie kind is 16 jaar of ouder

Een kind dat bij erkenning of adoptie 16 jaar of ouder is, kiest zelf de achternaam.

Naamswijziging in de naam van de andere ouder

Het is niet mogelijk om via deze weg de achternaam van jullie kind te wijzigen in de naam van de andere ouder. Hiervoor verwijzen wij je naar Justis, je kunt hiervoor de procedure Naamswijziging | Justis (Deze link gaat naar een andere website) volgen.

Meer informatie

Meer informatie via Rijksoverheid.nl (Deze link gaat naar een andere website)

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?