Maak je straat groener en gezelliger

Meer planten en bloemen in de straat maken het gezelliger en gezonder. Grenst jouw woning of bedrijfspand aan een trottoir en blijft er genoeg wandelruimte over voor voetgangers? En wil je graag je straat groener maken? Dan is een geveltuintje misschien wel iets voor jou.

Wat is een geveltuintje?

Een geveltuintje is een smalle strook groen tegen een gevel. De strook ligt in de openbare ruimte. Een geveltuintje is vaak 1 tot 2 trottoirtegels breed (30 tot 60 cm) en heeft een opstaande rand. De lengte van een geveltuintje verschilt en is maximaal de lengte van de gevel. Je kunt er verschillende soorten planten zetten die het op die plek goed doen.

Het tuintje wordt door jou onderhouden, maar blijft wel onderdeel van de openbare ruimte en in eigendom van de gemeente.

Voordelen

Groen is goed voor je gezondheid en geeft plezier en ontspanning. Groen zuivert de lucht. Een geveltuintje zorgt voor verkoeling omdat het minder warmte vasthoudt dan tegels of beton. Door het weghalen van tegels kan bovendien bij een hevige regenbui meer water in de grond zakken. Dat is goed voor planten en gaat verdroging tegen. Een geveltuin is ook fijn voor vogels en insecten. Die vinden er voedsel en een schuilplaats. Je haalt dus een stukje natuur dicht bij huis.

Voorwaarden

Aan het aanleggen van een geveltuin zijn een aantal voorwaarden verbonden, waaronder:

Aanvragen

Wij controleren of het mogelijk is. Je hoeft alleen het aanvraagformulier in te vullen via de knop ‘Aanvragen geveltuin'. Wij bekijken de aanvraag. Bij goedkeuring kun je aan de slag met het aanleggen van je geveltuintje.

Aanvragen geveltuin inwoner (Deze link gaat naar een andere website)

Aanvragen geveltuin ondernemer (Deze link gaat naar een andere website)

De juiste beplanting voor je geveltuintje

Zodra de tegels zijn verwijderd en de juiste plantgrond is toegevoegd kun je aan de slag met de beplanting. Maar hoe kies je nu de juiste beplanting voor jouw geveltuintje? Om je op weg te helpen hebben we een aantal geschikte plantsoorten (PDF, 6.7 MB) per gevel op een rijtje gezet. Deze beplanting is speciaal uitgekozen, omdat ze het goed doen in een geveltuintje, ze er leuk uitzien en/of goed zijn voor vogels, insecten en andere (bodem)dieren.

Over het algemeen geldt:

Let er wel op dat de gekozen beplanting niet te groot wordt.

Heb je nog meer vragen over specifieke plant- en/of bloemensoorten? Ga voor meer informatie en extra tips naar het tuincentrum, de plantenkweker of de hovenier in jouw buurt.

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?