Bijzondere bijstand
Heb je een laag inkomen en kom je voor bijzondere kosten te staan? Dan kun je misschien gebruik maken van bijzondere bijstand. Het moet dan wel noodzakelijk zijn dat je die kosten maakt.
Voorbeelden van bijzondere kosten zijn:
- Computer voor jouw kind bij overstap naar de middelbare school.
- Extra kosten van de warme maaltijdvoorziening.
- Eigen bijdragen voor advocaatkosten.
- Bewindvoeringskosten.
- Tijdelijk hoge woonlasten.
Voor uitgaven die iedereen doet (zoals eten, kleding, huur en de aanschaf van een koelkast of wasmachine) kun je geen bijzondere bijstand aanvragen. Bijzondere bijstand is er alleen voor personen met een laag inkomen (onder de 120% van het sociaal minimum) en weinig eigen vermogen.
Voorwaarden bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand kun je krijgen voor niet-alledaagse kosten. Dit zijn kosten die:
- Anders zijn dan normale uitgaven en die samenhangen met jouw eigen omstandigheden.
- Noodzakelijk zijn, waaraan niet valt te ontkomen en die niet goedkoper kunnen worden opgelost.
- Kosten die je niet (helemaal) via een andere regeling of instantie (vergoed) krijgt.
- Waarvoor je niet had kunnen sparen.
Je kunt bijzondere bijstand aanvragen binnen 3 maanden nadat de kosten zijn gemaakt. Kosten van langer dan 3 maanden geleden, komen niet in aanmerking. Kosten die al betaald zijn, komen niet meer in aanmerking voor bijzondere bijstand.
Het hangt dus van jouw persoonlijke situatie af of je in aanmerking komt voor bijzondere bijstand. Daarom is het mogelijk dat jij voor bepaalde kosten wel bijzondere bijstand krijgt en iemand anders niet.
Aanvragen bijzondere bijstand
Er zijn twee manieren om een aanvraag in te dienen.
- Ontvang je een uitkering van de Participatiewet (IOAW-uitkering of een periodieke bijzondere bijstand) van de gemeente Maashorst? Gebruik dan het Aanvraagformulier Minimavoorzieningen en bijzondere bijstand (PDF, 271.0 kB). Dit geldt ook als je in de afgelopen 12 maanden al eerder bijzondere bijstand hebt gekregen. Voorwaarde is dan wel dat er in de tussentijd niets in jouw situatie is veranderd.
- In alle andere gevallen (dus als je nu geen uitkering ontvangt) gebruik je het Aanvraagformulier Minimavoorzieningen en bijzondere bijstand (zonder lopende uitkering) (PDF, 292.6 kB).
Stuur jouw ondertekende aanvraag en eventuele bijlagen naar de gemeente Maashorst, t.a.v de afdeling Sociaal Domein, Postbus 83, 5400 AB Uden. Of doe ze in de brievenbus van het gemeentehuis.