Individuele inkomenstoeslag
De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat gemeenten kunnen geven aan mensen die drie jaar of langer van een laag inkomen leven. Je kunt één keer per jaar deze toeslag ontvangen.
Voorwaarden individuele inkomenstoeslag
Om voor de individuele inkomenstoeslag in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
- Je bent (beiden) tussen de 21 jaar en pensioengerechtigde leeftijd.
- Jouw (gezamenlijk) inkomen is in de afgelopen 3 jaar minder dan 120% van de bijstandsnorm geweest.
- Let op: voor het berekenen van de bijstandsnorm wordt bij de individuele inkomenstoeslag rekening gehouden met de kostendelersnorm. Dit betekent dat we ook kijken of er in jouw huishouden personen zijn met wie je kosten kunt delen. Als dat zo is, geldt voor jou een lagere bijstandsnorm.
- Je hebt geen hoog eigen vermogen.
- Je hebt (beiden) in de afgelopen 12 maanden niet eerder een individuele inkomenstoeslag gekregen.
- Je kreeg (beiden) in de afgelopen 12 maanden geen maatregel op de uitkering.
- Studenten of mensen die 36 maanden voor een aanvraag nog studeerden, komen niet in aanmerking voor een individuele inkomenstoeslag.
Let op: als je in een schuldregeling zit, moet je het krijgen van de individuele inkomenstoeslag melden bij de Gemeentelijk Kredietbank (GKB) of de Kredietbank Nederland (KBN). Het wordt namelijk als inkomen gezien bij het Vrij te laten bedrag (Vtlb- berekening). Al jouw inkomsten boven het Vtlb moet je in jouw schuld stoppen (volgens Recofa-richtlijn, berekening Vtlb § 6.2).
Aanvragen individuele inkomenstoeslag
Je kunt op 2 manieren een aanvraag indienen voor de individuele inkomenstoeslag:
- Als je een uitkering van de Participatiewet (IOAW-uitkering of een periodieke bijzondere bijstand) ontvangt van de gemeente Maashorst, gebruik dan het Aanvraagformulier Minimavoorzieningen en bijzondere bijstand (PDF, 804.6 kB). Dit geldt ook als de afgelopen 12 maanden al eerder bijzondere bijstand kreeg. Voorwaarde is dan wel dat er in de tussentijd niets is in jouw situatie is veranderd.
- In alle andere gevallen (dus als je nu geen uitkering ontvangt) gebruik je het Aanvraagformulier Minimavoorzieningen en bijzondere bijstand (zonder lopende uitkering) (PDF, 913.8 kB).
Stuur jouw ondertekende aanvraag en eventuele bijlagen naar de gemeente Maashorst, t.a.v de afdeling Sociaal Domein, Postbus 83, 5400 AB Uden. Of doe ze in de brievenbus van het gemeentehuis.