Bezwaar maken
Heeft de gemeente een besluit genomen waar u nadelige gevolgen van krijgt? Dan kunt u als belanghebbende daartegen bezwaar aantekenen. U moet dit doen binnen zes weken nadat het besluit is bekendgemaakt.
Wilt u bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente over uw uitkering (Participatiewet), schuldhulpverlening, uw aanvraag voor een jeugdhulpvoorziening of uw Wmo-aanvraag? U kunt dan een bezwaar Sociaal Domein indienen.
Bezwaar indienen Sociaal Domein (DigiD) (Deze link gaat naar een andere website)
Schriftelijk bezwaar indienen
U kunt uw bezwaar ook schriftelijk indienen. Stuur dan een brief naar Gemeente Maashorst, Postbus 83, 5400 AB Uden.
Vermeld in het bezwaarschrift uw naam, uw contactgegevens en de datum van uw bezwaarschrift. Geef ook aan tegen welk besluit u bezwaar maakt en waarom u bezwaar maakt. Tot slot moet de brief door u ondertekend zijn.
Kosten
Het indienen van een bezwaar is gratis.
Procedure
Als uw bezwaarschrift aan alle eisen voldoet, wordt het in behandeling genomen door een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie. Deze commissie adviseert de gemeente over de te nemen beslissing op uw bezwaarschrift. Het is mogelijk dat de commissie, voordat hij advies uitbrengt, een hoorzitting houdt. Gaat uw besluit over leges, dan geldt een andere procedure.
Let op: als u bezwaar gemaakt heeft, geldt het besluit nog steeds. Als u wilt dat het besluit geschorst wordt, kunt u aanvullend een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. U moet hiervoor griffierecht betalen.
Beroep
Bent u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift? Dan kunt u binnen zes weken in beroep gaan bij de rechtbank. U moet hiervoor griffierecht betalen.
Zienswijze indienen
Soms heeft de gemeente een plan of gaat zij een besluit nemen waar u het niet mee eens bent. U kunt dan uw mening geven. Dit noemen we het indienen van een zienswijze. Op de pagina Zienswijze indienen leest u alle informatie.
Meer Meldingen en klachten
- Melding woonomgeving (MOR)
- Aansprakelijk stellen gemeente
- Geluidsoverlast
- Buurtbemiddeling
- Criminaliteit
- Demonstratie of manifestatie
- Digitale criminaliteit
- Discriminatie
- Fietsendiefstal
- Klacht over een medewerker
- Datalek
- Ongedierte
- Overlast door bedrijf
- Overlast groen
- Schademelding school
- Te late beslissing
- Vanuit buitenland klacht, bezwaarschrift, schade doorgeven
- Verloren of gevonden voorwerpen
- Verstopping riool
- Vrijwilligerswerk en vrijwilligersverzekering
- Wateroverlast
- Zienswijze indienen
- Jeugdoverlast