Houtstook

Het stoken van hout in open haard of houtkachel is lekker warm en brengt gezelligheid in huis. Maar hout stoken kan ook overlast geven. Zorg er daarom voor dat u op de juiste manier stookt. Zo beperkt u de geur- en gezondheidsoverlast voor uw omgeving en uzelf.

Stookvergunning

Let op! Wilt u een kampvuur, paasvuur of vreugdevuur maken of wilt u groenafval verbranden op uw terrein, dan heeft u een stookvergunning nodig.

Wat is goed stoken?

Bekijk het animatiefilmpje uit de voorlichtingscampagne van Milieucentraal. 

Waarom verantwoord stoken belangrijk is

Het stoken van hout is niet goed voor de gezondheid. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen. Als u hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht.

Bij welk weer niet stoken?

Het weer en de windrichting beïnvloeden de hoeveelheid uitstoot en overlast door houtrook. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer. Bij deze weersomstandigheden blijven schadelijke stoffen hangen en kan luchtvervuiling plaatselijk erger worden.

De Stookwijzer (Deze link gaat naar een andere website) geeft op basis van de windkracht en luchtkwaliteit in uw buurt hierover advies. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verzendt een stookalert (Deze link gaat naar een andere website) wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn voor houtrook. U kunt zich hiervoor aanmelden.

Open haard of kachel: 8 tips

Acht manieren om geur- en rookoverlast te verminderen:

  1. Stook alleen droog hout.
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  3. Leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan.
  4. Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  8. Controleer regelmatig of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Barbecue of buitenvuur: 5 tips

Vijf manieren om geur- en rookoverlast te verminderen:

  1. Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is.
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  3. Gebruik brandbare blokken van geperst hout (zonder toevoegingen).
  4. Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer en raadpleeg de stookwijzer.
  5. Een elektrische barbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving.

Overlast door rook

Hebt u last van houtrook in uw omgeving? Probeer dan eerst in gesprek te gaan met de veroorzaker. Op de website van Milieu Centraal (Deze link gaat naar een andere website) staat stap voor stap wat u kunt doen. Lukt dat niet dan kunt u een melding maken via De Stookwijzer (Deze link gaat naar een andere website).

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?