Stookvergunning

U mag niet zomaar vuur stoken in de open lucht. Wilt u stoken, dan moet u hiervoor ontheffing aanvragen bij de gemeente Maashorst.

Dit geldt bijvoorbeeld voor een kampvuur, paasvuur of vreugdevuur of het verbranden van groenafval op uw terrein. U dient uw stookontheffing maximaal 3 dagen voor het stoken online aan te vragen met DigiD. Met de knop ‘Direct regelen’ hieronder kunt u een ontheffing aanvragen. Aan het in behandeling nemen van een aanvraag zijn legeskosten verbonden. De gemeente toetst vervolgens of u in aanmerking komt voor een ontheffing.

De gemeente Maashorst verleent op basis van het stookbeleid slechts in drie situaties ontheffing:

U hoeft géén ontheffing aan te vragen als u vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden of een barbecue. Het stoken van een vuurtje kan gezellig zijn, maar ook overlast geven. Stooktips vindt u op de website van Stookwijzer.

Bij langdurige droogte (fase 2) mag geen vuur worden gestookt. De actuele fase is te raadplegen via de website www.natuurbrandrisico.nl.

Alternatieven voor het verbranden van snoeiafval

In plaats van verbranden kunt u ook snoeihout gratis afvoeren naar de Milieustraat.

Of maak van het snoeiafval een hoop met stammen en dikke takken onderop en dunnere takken bovenop. Dit kan de biodiversiteit in uw omgeving bevorderen. Vele dieren en planten profiteren ervan. Voor vogels en zoogdieren biedt een takkenhoop een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid. Amfibieën en reptielen vinden er een plek om te overwinteren. Verwerk echter geen aangetast of ziek snoeihout in een takkenhoop.

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?